Виховання в сім’ї повноцінної дитини утворює своєрідну тріаду – фізіологічне – духовне – інтелектуальне. Кожен складник тут декодується багатьма напрямами. Треба тут сказати, що контент виховання – надзвичайно складний і специфічний у різних народів світу.

Однак, без сумніву, викликає цікавість, як виховується дитина в єврейському середовищі. До речі, тут процес виховання здійснюється і в закладах освіти різних ланок, і в синагогах. Відрадний є той факт, що любов єврейських батьків до своїх дітей не знає меж. Такого культу дітей немає, здається, в жодного іншого народу.
Єврейська мати ніколи не скаже: «ти поганий», натомість вона з любов’ю промовить: «як міг такий хороший хлопчик, як ти, зробити таку дурість? У моєї дитини немає, і не може бути жодної хиби – така позиція єврейських матерів. Можливо, вони їх і бачать, але окрім них, про це ніхто й ніколи не дізнається.
До того ж, сучасне єврейське виховання поєднує дві, здавалося б, суперечливі речі: абсолютну свободу дитини і надзвичайну жорсткість вимог до них.
У єврейських сім’ях дітвора може батькам по голові ходити, і розфарбовування батькового паспорта маминою стобаксовою помадою – не привід докірливого ставлення до дитини. Для батьків-євреїв свобода дитини – це не спеціальне виховання, а повітря, яким малеча дихає на повні груди.
Жорстке виховання починається лише тоді, коли дитина переступить поріг неприпустимого. Так, у єврейських сім’ях зрозумілим є вчинок: мамині духи на дворових кішок вилити можна, а бити бабусю по голові – не можна.
Мама завжди хвалить свою дитину. Ця похвала починається із самого дня народження дитини. Єврейська мама захоплюється навіть щонайменшими успіхами малюка. Нехай це буде всього новий склад або перша невміла пляма як перший малюнок.
Єврейська традиція пояснює, що основу будь-якої сім’ї складають чоловік і дружина – батько і мати. Тому дітей необхідно з малих років привчати до того, що на першому місці завжди ставиться повага матері до батька, а батька – до матері. Саме такі стосунки дитина постарається створити у власній сім’ї, коли виросте.
Батьківське виховання починається ще до народження дитини. Дівчинка, одружуючись, вже готова стати матір’ю, бо її не вчили жити для себе. Бо її головна кар’єра – це дім і сім’я.
Прагнучи виховати успішних, самостійних дітей, які твердо стоять на ногах, єврейські мудреці розробили цілу систему виховання, з якою в Ізраїлі будь-який охочий може ознайомитися на спеціальних батьківських курсах. Ось такий головний закон успішного виховання – воно починається із власного придбання окремих, надзвичайно важливих професій: дружина і мама, чоловік і батько.

Зиновій Бичко, журналіст