Шостого квітня 2017 року до виконання обов’язків військового комісара Чортківського об’єднаного міського військового комісаріату приступив підполковник Василь Масьовський, який раніше обіймав аналогічну посаду у Кіцманському ОРВК Чернівецької області. Ми вирішили ближче познайомитися із теперішнім військовим комісаром у Чорткові та попросили відповісти на декілька запитань.

– Василю Володимировичу, до Вас одразу ж два питання. Перше, яке враження справило на Вас наше місто? І наступне: як Вам працюється із місцевою владою?
– Місто Чортків – красиве місто. У ньому багато архітектурних пам’яток, а також пам’ятників монументального мистецтва. Чисті вулиці, охайні клумби з квітами, нічне освітлення, вимощені тротуари, порівняно з іншими містами тут непогані дороги. Основне, що жителі міста – щирі та привітні люди. Одне слово, враження від міста у мене позитивні.
Стосовно співпраці із місцевою владою, то скажу так: районна державна адміністрація, районна та міська ради надають всебічну допомогу військовому комісаріату щодо виконання завдань, які перед нами поставлені. Ось, до прикладу, у кінці червня цього року у нас відбуватимуться навчання загону територіальної оборони. Чортківська РДА та Чортківська міська рада надають допомогу з виконання цього заходу. Зокрема це матеріально-технічне забезпечення, надання приміщення для особового складу загону (люди розміщатимуться у гуртожитках Чорківського ВПУ смт. Заводське), харчування тощо. Нарікань на владу з нашого боку немає.

– Це добре, що влада тісно співпрацює із військовим комісаріатом. Але, все-таки, у вас існують певні проблеми та труднощі?
– Звичайно, що проблеми є. Насамперед, це ставлення населення до військової служби. Строкова військова служба та військова служба за контрактом – це одне питання. Ось зараз ми формуємо загін територіальної оборони. І що ви гадаєте – багато є охочих? Ні. Чоловіки не виявляють бажання захищати свій рідний край, своїх матерів, дружин та дітей. Ми ж нікого не відправляємо в АТО. Бійці цього загону, у випадку повномасштабної агресії ворога, оборонятимуть лише об’єкти, установи, заклади та людей Чортківського району. Дивно, що існує така пасивність до цього з боку сильної статі, адже свій дім має боронити та захищати господар.

– А чи можна детальніше розповісти про завдання загону територіальної оборони?
– Загін територіальної оборони Чортківщини має дбати про підтримання безпеки та правопорядку у районі; боротися з диверсійно-розвідувальними силами противника, антидержавними незаконно створеними збройними формуваннями; охороняти та обороняти військові об’єкти, органи місцевого самоврядування та важливі об’єкти, а також рубежі та ділянки місцевості; виконувати завдання комендантської служби в районі; брати участь у виконанні завдань щодо створення руху опору та партизанських загонів – у разі захоплення противником території району. Звичайно я гадаю, що до цього справа не дійде, але треба постійно бути напоготові. Не даремно древні римляни говорили: «Хочеш миру – готуйся до війни»!

– В одному з інтерв’ю заступник військового комісара Чортківського ОМВК майор Сергій Ємельянов наголосив, що мотивацією молоді до військової служби має бути патріотичне виховання людей ще із дошкільного віку. А що Ви гадаєте з цього приводу?
– Майор Ємельянов має рацію. Якщо ми з раннього віку зуміємо привити людині любов до Батьківщини, а також любов до її збройних сил, то ця людина у майбутньому буде щирим та самовідданим захисником-патріотом України. Наступне – це грошове забезпечення військовослужбовців. Як на мене, теперішнє грошове забезпечення солдата у розмірі 7100 гривень вже не є мотивацією до військової служби за контрактом. Щоби чоловіки хотіли йти до війська, грошове забезпечення має становити щонайменше 15 тисяч гривень на місяць. Військовослужбовець не цивільна особа. Йому треба переносити усі тяготи військової служби. Тай служити доводиться почасти далеко від дому і сім’ї. Тому грошове забезпечення має бути належним. Крім цього, військового потрібно забезпечити житлом.

– Василю Володимировичу, Ваші побажання нашим читачам.
– Здоров’я, миру, успіхів та достатку. Жителям Чортківщини рекомендую не боятися приходити до військового комісаріату. Ми розуміємо кожного. Але водночас і люди мають усвідомлювати, що захист України є прямим обов’язком громадянина нашої держави.

Спілкувався Михайло Опиханий