16 травня у Бережанському краєзнавчому музеї відбулася зустріч із відомим українським письменником і журналістом, лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка, Міжнародної літературної премії «Карпатська корона», премії «Українська книжка року» у номінації «За видатні досягнення у галузі художньої літератури» Мирославом Дочинцем (м. Мукачево Закарпатської області).

Автора численних популярних книг бережанцям представила директор краєзнавчого музею Надія Голод.
Мирослав Іванович Дочинець народився 3 вересня 1959 р. у м. Хуст Закарпатської області. Закінчив факультет журналістики Львівського університету ім. І. Франка. Під час навчання був членом редколегії університетської багатотиражної газети, редактором газети «Джерела». Професійну журналістську роботу розпочав 1982 року в газеті «Молодь Закарпаття». 1990 року заснував у Мукачеві газету «Новини Мукачева». У цей час також працював власним кореспондентом газет «Карпатський край», «Срібна земля», «Фест». Друкувався у всесоюзних та республіканських часописах. Він є автором десятків книг – «Булава і серце», «Він і вона», «Краєвид із жінкою», «Хліб і шоколад», «Руки і душа», «Лис», «Дорога в небо – до людей», «Місячна роса», «Вічник», «Криничар», «Горянин», «Світован» та багатьох інших, філософсько-психологічних заповітів карпатського мудреця «Многії літа. Благії літа», що стали українським народним бестселером.
Письменник одружений, має дітей, внуків. Вирощує фруктовий сад із близько 200 дерев, різні сорти винограду. Спорудив два будинки: один для сім’ї, а інший – для творчості, щоб, за його словами, «час від часу усамітнюватися, писати там і бути ближчим до природи…».
Присутні з величезною цікавістю слухали виступ «живої легенди сучасної української літератури» Мирослава Дочинця, твори якого нині перекладають і видають багатьма мовами світу – словацькою, румунською, польською, угорською, російською, французькою, італійською, англійською, японською.
Як зазначають літературознавці, в Україні не знайдеться, мабуть, жоден письменник, чию творчість обговорювали б так широко, як це роблять із книжками Мирослава Дочинця. Окрім топових позицій у рейтингах книгарень, його книжки також заповнюють важливу нішу духовної насиченості сучасної літератури, високо підносять маєстат українського слова, це – книги «глибокого дихання» (В. Базилевський), «книги, принесені янголом» (П. Сорока). А роман «Вічник» відомий літературознавець і громадський діяч Є. Сверстюк назвав «книгою століття». Яскраві особистості та їх влучні сентенції рясніють у кожній книжці письменника, пробиваючи шлях до читачів різного віку та соціального статусу.
Член Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників М.Дочинець за плідну й самобутню творчу діяльність відзначений низкою літературних премій, в тому числі трьох міжнародних, а також відзнакою «Золотий письменник України» за найбільші наклади. У 2014 році за романи «Криничар» та «Горянин» удостоєний Національної премії ім. Т. Шевченка, пізніше став лауреатом премії «Українська книжка року» у номінації «За видатні досягнення у галузі художньої літератури».
18 травня 2017 р. Президент України Петро Порошенко нагородив Мирослава Дочинця щорічною премією «Українська книжка року». Звання лауреата премії Дочинцю присвоїли за книжкові видання «Синій зошит. Аркуші днів світящих» і «Лад». Відзначено також видавничо-поліграфічний комбінат «Карпатська вежа», який видав книги.
У травні в Києві проходив VII Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал», на якому Мирослав Дочинець був одним із найцікавіших і найпопулярніших письменників. Нині його часто запрошують на книжкові фестивалі, літературні зустрічі в різних куточках України.
Книги його масово розповсюджуються серед читачів, викликають все більший інтерес за межами України. За романами «Лис» та «Вічник» готуються знімати кіно. «Вічник» також інсценізовано студентським театром у Лондоні. З ініціативи педагогів підготовлено й видано версії книжок для дітей – «Бранець Чорного Лісу», «В’язень замку Паланок», «Напутні дари – для дітвори». Як видавець він втілює різні видавничі проекти, зокрема опікується серіями книжок «Домінія слова», «Трава Парнасу», «Книжкова полиця Вічника». Допомагає бібліотекам Закарпаття та України літературою.
Зустріч, звичайно, була наповнена змістовними запитаннями-відповідями, у тому числі щодо порад славного карпатського мудреця-довгожителя Андрія Ворона, довгоочікуваною фото- й автограф-сесією.
Поради мудреця чимало українців уже вивчили напам’ять: «…Навчися бачити довкола все живе і радіти йому – бадилині, дереву, птиці, тварині, землі, небу. Вдивляйся в них добрими очима і з уважним серцем – і відкриються тобі такі знання, які не знайдеш у книгах. І побачиш у них себе – упокореного і оновленого. Візьми за звичай бодай декілька хвилин всякої пори постояти босоніж на землі. Давай тілу землю, поки вона сама не покликала його…».
Читачі щиро діляться враженнями про книги М. Дочинця, і ось, приміром, деякі цікаві думки: «В рядках – свобода слова, між рядками – свобода мовчання. Характери героїв вам вдаються, ви – майстер їх бачити. Тому і твори такі знакові, а ще дуже подобається ваше відношення до слова, прямо містика якась. Як влучно і глибоко можна розкрити суть, коли живеш словом», «Із превеликим задоволенням прочитала «Книгу надиху». Яка то розкіш спілкування, причастя мудрості і СЛОВА. Автор пише про вчителів на своєму життєвому путі: «Вчителі з’являються тоді, коли ти готовий до учнівства». Ми не часто уміємо бути вдячними й розуміти важливу роль інших людей та обставин. Читаючи книгу, згадуєш свої важливі віхи. Йдеться про вічні істини і про вічний пошук щоденних крихт радості, про земне й небесне, що дарує надих»…

Тетяна Бідзіля, м. Бережани, Тернопільська обл., фото автора

DSCN2182

DSCN2184

– відомий український письменник і журналіст, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Мирослав Дочинець на зустрічі в Бережанах

Відомий український письменник і журналіст, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Мирослав Дочинець на зустрічі в Бережанах.

 

Мирослав Дочинець із шанувальниками його творчості.

Мирослав Дочинець із шанувальниками його творчості.

DSCN2174

учасники зустрічі в краєзнавчому музеї.

Учасники зустрічі в краєзнавчому музеї.