У Бережанах відбулися заходи до 175-річчя пам’яті видатного поета, просвітителя, культурно-громадського діяча отця Маркіяна Шашкевича, організовані міським музеєм книги (директор Лілія Зінчук).

Поминальну панахиду біля меморіальної дошки М. Шашкевичу на фасаді ратуші відслужив отець Василь Онищук.
Перший директор міського музею книги, нині учений секретар ДІАЗ у м. Бережани, заслужений працівник культури України Надія Волинець розповіла присутнім про історію відкриття меморіальної дошки М. Шашкевичу на фасаді ратуші в 1987 році. Варто зазначити, що тоді на церемонії відкриття був присутній відомий український письменник Олесь Гончар.
В експозиційному залі М. Шашкевича присутнім представили поетично-пісенний монолог «Уклін Маркіянові!» (автор – науковий співробітник музею книги Ярослава Мазурак).
Життєва доля Маркіяна Шашкевича (6 листопада 1811 – 7 червня 1843) була нелегкою, як і в багатьох галицьких священиків. Видатний просвітитель прожив коротке, сповнене боротьби життя, частина якого була пов’язана з нашим містом – він навчався в Бережанській гімназії. У 1993 році, до 150-річчя з дня смерті Маркіяна Шашкевича, в Музеї книги відкрито пам’ятну кімнату Пробудителя. Матеріали до експозиції надійшли не лише з України, а й із Канади, США як вияв вдячності подвижникові слова, діяльність якого мала значний вплив на національне відродження й розвиток української літератури в Галичині.
Перше перевидання «Русалки Дністрової», приміром, надруковано в 1910 році у Тернополі – вперше в Україні. Це видання присвячене 100-річчю від дня народження Маркіяна Шашкевича, яке підготував до друку Йосип Застирець, котрий був викладачем Бережанської, а потім Тернопільської гімназій. В організації та фінансуванні видання «Русалки Дністрової» Й. Застирцеві допомагало культурне жіноче товариство ім. Княгині Ярославни в Тернополі. Товариство постановило видавати книги, альманахи до ювілейних дат класиків. Першим таким виданням, на якому є гриф «Ювілейна бібліотека, том 1» була «Русалка Дністровая» 1910 року. У передмові до цього видання вказано, що «Русалку Дністровую» передруковують із першого видання, не змінюючи правопису. Поряд із передмовою Й. Застирець подав коротку статтю про М. Шашкевича. Видання “Русалки Дністрової” з дарчим автографом Й. Застирця з датою 10 березня 1910 року зберігається у Львівській науковій бібліотеці ім. Стефаника.
Учасники заходів мали можливість оглянути чимало цікавих експонатів, тематичних видань, зокрема «Бережанці у вінок Маркіяну», «Маркіян» та інші.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.