31 травня – 1 червня тривали «Дні сталої енергії», організовані Чортківською міською радою.

У 2016 році місто Чортків приєдналось до Угоди Мерів – ініціативи Європейської Комісії, яка має на меті добровільне об`єднання європейських міст заради розвитку сталої енергетики та спільної протидії зміні клімату.

В ході панельної дискусії першого з “Днів” ЕГО “Зелений Світ” оприлюднило власну Громадську оцінку «Плану дій сталого енергетичного розвитку міста Чорткова», який було розроблено минулого року.

Презентацію цієї оцінки представила наша колега Зоряна Лесейко. Головний висновок оцінки – “План дій” має бути допрацьований за участі усіх зацікавлених сторін. Для цього пропонується створити робочу групу, залучивши до неї експертів, представників влади, бізнесу, приватного сектору, навчальних та наукових закладів, ЗМІ, громадських організацій. На наше переконання, місто повинно взяти на себе згідно Плану дій більш амбітні зобов’язання: як в сфері енергозбереження, так і щодо розвитку відновлюваних джерел енергії.

Що ж до програми «Днів сталої енергії» для дитячої аудиторії, то вона включала тренінг з правил дорожнього руху для велосипедистів, організований велоклубом «Каденс», а також велоквест, проведений нашим колегою Олексієм Гускою.

Гостями Днів вже традиційно були колеги з рівненського «Екоклубу», цього разу – Наталія Холодова та Наталія Литвин.

До міста цього дня завітала також українська команда «Бігу Миру заради гармонії», який проводиться у Європі вже 31 раз поспіль, хоча засновника цієї міжнародної ініціативи – філософа, музиканта та гуманіста Шрі Чінмоя вже 11 років немає серед нас…

ДОВІДКОВО:

У 2016 році місто Чортків приєдналось до Угоди Мерів – ініціативи Європейської Комісії, яка має на меті добровільно об`єднати європейські міста заради розвитку сталої енергетики та спільної боротьби із зміною клімату.

Дні сталої енергії – щорічні міські інформаційно-просвітницька заходи в рамках Угоди мерів, задумані Європейською Комісією як засіб своєрідної кількаденної «мобілізації» мешканців, політиків, підприємців, представників громадських організацій – з тим, щоб усім разом замислитися над перспективами виробництва і споживання енергії в себе в місті, регіоні, країні та світі.

Мета Днів – це насамперед підвищення поінформованості місцевих громад стосовно сучасних способів ощадного й ефективного використання енергії та ширшого залучення відновлюваних джерел енергії в руслі загальноєвропейської політики протидії глобальній зміні клімату.

Олександр Степаненко, ЕГО “Зелений Світ”