Разом зі своїм земляком, дитячим письменником, лауреатом Премії ім. Л. Українки, секретарем Правління НСПУ Анатолієм Качаном вирішили щовесни відвідувати місця народження наших знаменитих земляків-письменників. Минулого року побували у Заленоярській школі, що в Доманівському районі де народилася відома письменниця Дніпрова Чайка, цьогоріч наша дорога пролягла на Батьківщину знаменитого письменника, археолога Бориса Мозолевського, адже його життя почалася з с. Миколаївка, що знаходиться в чотирьох кілометрах від районного центру.

Організатором зустрічей незмінно є заслужений працівник культури директор Миколаївської обласної бібліотеки для дітей Тетяна Жайворонок. Творча зустріч з читачами Веселинівської дитячої бібліотеки відбулась в актовій залі Будинку дитячої творчості.
Свою розповідь я розпочала з представлення письменників Миколаївської ОО НСПУ, адже ми відзначаємо 45-річчя від дня заснування нашої організації. Серед тих, хто прославив Україну великі постаті в літературі – лауреати Державної премії ім. Т. Шевченка Л. Вишеславський, О. Сизоненко, М. Вінграновський, Д. Кремінь. Незважаючи на те, що Борис Мозолевський не був членом обласної організації, у Миколаєві шанують єдиного поета серед археологів і археолога серед поетів Бориса Мозолевського.
На величності цієї постаті в історії України наголосив гість із Києва Анатолій Качан. Він закликав присутніх берегти пам’ять про славного земляка, народженого у козацькому краї – українського археолога зі світовим ім’ям, поета, дослідника скіфської старовини, відкривача славнозвісної Пекторалі з яким А. Л. Качан мав честь бути знайомим.
– Ми маємо унікального археолога, дослідника, поета, який відкривав душу через поезію, знав своє місце в історії, усвідомлював свою роль на цій землі, – підкреслив Анатолій Леонтійович і закликав учнів шанувати славнозвісного земляка, вивчати історію рідного краю, берегти свою мову.
Не менш цікавим було спілкування дітей зі столичним гостем, який прочитав свої вірші, учні відгадували його віршовані загадки, намагались повторити скоромовки і взагалі веселились. Сподобались присутнім автограф та фото сесії.
Враженнями від заходу з присутніми поділились начальник сектору культури та туризму Веселинівської селищної ради В.Б.Заворотній, завідувач дитячої бібліотеки Г.Ф.Сєвач та методист Будинку дитячої творчості Н.В.Майстренко.
А потім була не менш цікава сторінка відвідування Веселинового, адже нам показали пам’ятні місця пов’язані з життям видатного веселинівця Бориса Мозолевського. Роль екскурсовода взяв на себе історик та краєзнавець С.А.Шепета, який подарував гостю з Києва диск із записами про життя і творчість земляка. Ми йшли вулицею, яка носить ім’я Мозолевського. В історичному музеї, який очолює Юрій Петрович Бурим,
є куточок знаменитого земляка, а також гімназія названа на його честь. Там, у надсучасному навчальному закладі живе дух автора 10 поетичних збірок і не менше наукових статей з археології. Про це свідчать експонати у шкільному музеї, дошка на навчальному закладі, наукові дослідження учнів про життя і творчість земляка. По це була розповідь директора Веселинівської гуманітарної гімназії – Демешиної Тетяни Анатоліївни. Їй Анатолій Качан вручив подяку за вшанування та популяризацію творчості видатного українського письменника, відкривача скіфської Пекторалі Бориса Мозолевського, підписану головою Національної спілки письменників України Михайлом Сидоржевським.
Цікавою була також зустріч з племінницею Б.Мозолевського О.В. Добровольською. Разом з нею ми побували в с. Миколаївці біля скромного будинку Бориса Мозолевського, де пройшло його повоєнне дитинство. (Ольга Володимирівна уточніть правильність) згадувала яким справжнім святом для села ставав кожний приїзд Бориса Мозолевського до рідного села.
– Всі жителі збиралися у Будинку культури щоб послухати схвильоване і трепетне слово земляка, майстра високого слова, в якому він живе і зараз серед нас. Він любив свою родину, людей і життя. простий сільський хлопець створив сам себе з любові до слова, до рідного краю, археології. І вибрався на вершину світової слави. Ним душевно написано вірші про рідну хату, сусідів, рідне село, чистоту людських стосунків – розповідала племінниця, показуючи фото і збірники з автографами, які бережно зберігаються у родині.
Ми покидали веселинівську землю, де бережливо ставляться до пам’яті про унікального поета, дослідника, археолога, людину, яка під час археологічних досліджень Товстої Могили зробила найсенсаційнішу знахідку ХХ століття — багате скіфське поховання, серед скарбів якого була славнозвісна Пектораль.
Наступного року поїздку з нашим земляком Анатолієм Качаном плануємо провести на батьківщині відомого гумориста Павла Пропоковича Глазового.

Віра Марущак,
голова Миколаївської ОО НСПУ

.

ges

peru

gera

las

ura

rohi

otu

tase

leda

rare