У музеї сакрального мистецтва та історії переслідуваної церкви, що в підпорядкуванні Державного історико-архітектурного заповідника м. Бережани, відкрито виставку, присвячену світлій пам’яті кардинала Любомира Гузара, котрий 31 травня на 85-у році життя відійшов у вічність. Блаженнішого Любомира в супроводі єпископів, численного духовенства, тисяч вірних та всіх людей доброї волі 5 червня 2017 року поховали в крипті Патріаршого собору Воскресіння Христового у Києві.

Глава Української  Греко-Католицької церкви 2005 – 2011 років,  Архиєпископ-емерит, Почесний громадянин Львова Блаженніший Любомир Гузар –  видатний українець, моральний авторитет нації, великий християнин, Кобзар наших днів, унікальна особистість світового значення. Він об’єднав українців, ставши нашим духовним Батьком. УГКЦ проголосила Любомира Гузара всенародним молільником за мир в Україні. Про це 4 червня заявив Глава УГКЦ Святослав Шевчук у Києві в Патріаршому соборі Воскресіння Христового на проповіді під час Архиєрейської Божественної літургії.

На виставці в музеї представлено експонати, що свідчать про перебування Любомира Гузара на Бережанській землі. Про них відвідувачам розповідає завідувач музею, краєзнавець Богдан Тихий. Особливо цінні фото, автографи, оригінальна печатка, тематична література. Бережанці, зокрема о. Олег Дідух, краєзнавець Богдан Тихий пишаються перепискою з Л.Гузаром. Ці листи нині надзвичайно важливі.

25 червня 2000 року, будучи єпископом – помічником Архиєпископа Мирослава Івана Любачівського, Любомир Гузар відвідав Бережани з нагоди відкриття у ратуші Музею сакрального мистецтва та історії переслідуваної церкви.

У «Книзі відгуків» музею  Любомир Гузар залишив такий запис: «25 червня 2000. Нехай Господь благословить цей почин – Музей нескореної Церкви. Нам не можна цей період – трагічний і героїчний в історії нашої Греко-Католицької церкви забути!

+Любомир, Єп. Пом. Глави УГКЦ».

Варто зазначити, що Верховний Архиєпископ-емерит, кардинал, Глава УГКЦ Любомир Гузар неодноразово бував на Тернопіллі, де є його родинні корені, зокрема в обласному центрі, на Зборівщині, в с. Кальне та с. Розгадів (поблизу Поморян) – із нагоди вшанування пам’яті свого дідуся – о. Луки Демчука (1873 – 1929). Прадідом Блаженнішого був отець Дмитро Гузар, котрий служив парохом у с. Завалів Підгаєцького району. Кардинал кілька разів відвідував могилу прадіда. За участі Любомира Гузара 2004 року було відкрито пам’ятник Патріархові Йосифу Сліпому.

Спадок, який нам залишив Блаженніший Любомир, – є великим скарбом знань і цінностей для всіх прийдешніх поколінь.

Тетяна Бідзіля.

Фото автора.

DSCN2447

DSCN2448

DSCN2449

DSCN2455

DSCN2457

DSCN2458

DSCN2460

DSCN2461

DSCN2465

DSCN2466