14 червня в музеї Богдана Лепкого відбулося відкриття виставки «Стежками Соломіїної пісні» (з фондів Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові) та урочиста академія з нагоди 120-річчя виступу Соломії Крушельницької в Бережанах. Організатори заходу – музей Богдана Лепкого та Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької (м. Львів).

Перед присутніми зі щирими вітаннями виступили директори згаданих музеїв Ірина Ухман і Галина Тихобаєва, які презентували цікаву та змістовну виставку, представники меморіального музею співачки, що в с. Біла біля Тернополя, – Наталія Зюбровська і Леся Грабас та інші.
На науково-краєзнавчих читаннях доповіді виголосили доктор мистецтвознавства, професор Львівського національного університету ім. І. Франка Олександр Козаренко, котрий виступив із темою «Бережани – духовні Афіни Поділля», заслужений учитель України, краєзнавець та колекціонер із Козової Володимир Шкільний (поділився своїми міркуваннями щодо історії герба Савчинських–Крушельницьких) і т. д. Цікавими й пізнавальними для лепкознавців стали доповіді, з якими виступили також старший науковий співробітник Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові Мар’яна Зубеляк («Богдан Лепкий в архіві Станіслава Людкевича»), заслужений працівник культури України, учений секретар Державного історико-архітектурного заповідника в м. Бережани Надія Волинець («Хорові колективи Бережан – лауреати конкурсу ім. Соломії Крушельницької»), директор Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької Галина Тихобаєва («Важливі події в житті і творчості Соломії Крушельницької у 1898 році»).
Як зазначалося, 120 років тому, 12 червня 1898 року, Бережани й весь повіт сколихнула небувала подія – «виступ славнозвісної примадонни оперової Соломії Крушельницької з концертом, устроєним заходом «Бережанського Бояна»». Співорганізатором концерту був молодий суплент Бережанської гімназії, хорист «Бояна», а в майбутньому відомий український письменник Богдан Лепкий. Саме він вів листовні перемовини зі співачкою щодо узгодження дати концерту, репертуару хору, помешкання на час побуту в Бережанах тощо. Згодом митець писав у листі до Соломії Крушельницької: «В хаті нашій Ви оставили велику пустку. Соромно признатися, але тра признатись, що скучаємо за Вами і то – дуже. … як не будете мати нічо луччого до роботи, то згадайте нас та згадайте хоть раз так щиро, як ми Вас згадуємо щодня. …».
Чимало позитивних емоцій викликав виступ іще однієї гості – народної артистки України Любові Ізотової, котра розповіла про власну програму «Пісню дала світу, серце ж Вам лишила», до якої входили пісні з репертуару Соломії Крушельницької, й натхненно виконала кілька пісень з цієї програми, отримавши шквал щирих оплесків. Солістка народного аматорського хору «Просвіта», лауреат ІІ премії обласного конкурсу вокалістів і хорових колективів ім. Соломії Крушельницької у Тернополі (2007 р.) Лілія Слободна розповіла про участь у конкурсі й виконала пісню «Нащо мені чорні брови…». Депутат Тернопільської обласної ради Ольга Поляк наголосила на місії пізнання велетів духу України, яку покликані нести меморіальні музеї в сучасному суспільстві, на важливості таких заходів для виховання майбутнього покоління українців.
Екскурсію виставкою майстерно провела її куратор, старший науковий співробітник Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові Олександра Кирик. Присутні звертали увагу і на унікальні світлини, портрети, й на відтворені костюми «оперної Діви», старий патефон, на інші експонати. Під час розповіді про творчість славетної українки звучали записи українських пісень, арій із опер у виконанні чарівної Соломії.
120 років тому Богдан Лепкий та його батько о. Сильвестр Лепкий своє захоплення творчістю оперної примадонни висловили душевними поезіями.
Постать Соломії й сьогодні продовжує надихати митців. Найпрекраснішу «Баттерфляй» малюють, присвячують їй вірші. Член Національної спілки письменників України, поет Василь Савчук прочитав свій вірш, присвячений С.Крушельницькій. Заступник директора з наукової роботи краєзнавчого музею Микола Проців зазначив, що надзвичайно важливим є увіковічення пам’яті відомих людей, світочів нашої культури у філателії. Адже за допомогою конвертів, марок можна розповісти світові чимало цікавого про національну самобутність нашої країни, її культуру. Учасники святкової академії підписали лист-звернення про видання спільного українсько-італійського блоку марок «Україна – Італія»: «150-річчя від дня народження всесвітньовідомої української оперної співачки Соломії Крушельницької».
Святкове дійство завершилося виступом народної аматорської хорової капели «Боян» (керівник Юрій Васенко). Присутні мали змогу почути твори, які виконувалися на концерті «Бережанського Бояна» 120 років тому – «Родимий краю» і «Туман хвилями лягає» (вступ до опери «Утоплена» М. Лисенка), а також нові твори в репертуарі сучасного «Бояна» – «Miserere» Антоніо Лотті, «Ти прекрасна моя Батьківщино» (фінал до опери «Набукко» Джужеппе Верді).

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.

в муз.Лепк.