У Бережанах за участі керівництва району та міста, представників структурних підрозділів райдержадміністрації, районної та міської рад, громадських і партійних організацій відбулися заходи до Дня пам’яті жертв політичних репресій.

Як зазначалося, щороку традиційно у третю неділю травня в Україні вшановують День пам’яті жертв політичних репресій. Цьогоріч відзначаємо 80-ті роковини Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років. У цей трагічний період історії, у воєнні й післявоєнні роки, Україна, зокрема багатостраждальна земля Бережанського краю, Тернопілля, втратила тисячі кращих своїх синів і дочок.

Поминальну панахиду в міському парку біля пам’ятника  жертвам політичних репресій, до якого присутні поклали квіти й запалені лампадки,
відслужили отці Іван Хрептак (УГКЦ)  та Миколай Зоренний (УПЦ КП).

Про переслідування й катування людей на Бережанщині, зокрема в Бережанській тюрмі НКВС у 1941 році тодішньою зловісною тоталітарною радянською владою розповів учитель історії Бережанської школи-гімназії ім. Б.Лепкого Михайло Музичка.

У червні – липні 1941 року, 77 років тому, енкаведисти  без суду вбили до 24 тисяч в’язнів тюрем Західної і Правобережної України. Жертвами кривавих розправ сталінських сатрапів, слуг комуністичного режиму, у бережанській тюрмі тоді стали понад 270 ув’язнених мешканців Бережанщини й навколишніх районів, серед яких було чимало молодих патріотів.

Не забудемо, не пробачимо!

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.