Так сталось, що для нашого українського народу XX-те століття стало століттям знищення. Сьогодні ми повертаємо свою історичну пам’ять, яка пов’язана з трагедією нашого народу. Нарешті, ми відкрито говоримо про голодомор, вшановуємо безневинно загиблих в ті страшні роки.

Тому в суботу, 25 листопада, на міському кладовищі по вулиці Степана Бандери, біля пам’ятного Хреста жертвам голодомору вшанували пам’ять жертв голодомору 1932-1933 років в Україні – геноциду Українського народу. Захід відбувся за участі народного депутата України Олега Барни, заступника голови райдержадміністрації Івана Вівата, міського голови Володимира Шматька, священнослужителів різних конфесій, представників громадських та політичних організацій, студентів і викладачів місцевих коледжів та небайдужих жителів краю.
Про трагічні сторінки в історії України, страшну катастрофу, яку пережив український народ під час голодоморів й сьогодення, страждання українців та біль втрат у своїх зверненнях висловлювали представники влади та духовенства. В ході заходу наголошувалось на штучності створеного голоду на найродючішій землі, який призвів до загибелі мільйонів українців.
Також священнослужителями різних конфесій відправлено панахиду за померлими у роки голодоморів. Очолив поминальну панахиду Преосвященний Владика Дмитро Григорак.
Відтак, було поставлено квіти та запалено свічки у вигляді хреста.
Окрім того, в рамках заходів до 85-х роковин пам’яті жертв голодомору, традиційно відбулася громадська акція «Засвіти свічку». О 16:00 пам’ять жертв геноциду українського народу вшанували хвилиною мовчання. У цей час кожен охочий долучився до вшанування загиблих співвітчизників та встановив свічку на підвіконні. Також 25 листопада були приспущений Державний Прапор України з траурною стрічкою на всіх державних будинках і спорудах, підприємствах та організаціях. Обмежено і проведення розважальних заходів по всій території України, повідомляє прес-служба Чортківської РДА.

.

01

02

03

04

05

06

07

08