У рамках 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у вересні 2015 року в Нью-Йорку (США) відбувся Саміт ООН зі сталого розвитку, на якому було затверджено нові орієнтири розвитку людства до 2030 року. Підсумковим документом Саміту затверджено цілі сталого розвитку й завдання для їх виконання. Збалансований розвиток є гармонійним поєднанням економічних, соціальних та екологічних складових розвитку нашої держави.

Україна, як і інші країни – члени ООН, приєдналася до глобального процесу забезпечення сталого розвитку й визначила національні завдання з кожної із цілей сталого розвитку: подолання бідності у всіх її формах; досягнення продовольчої безпеки; сприяння сталому розвитку сільського господарства; забезпечення здорового способу життя; сприяння благополуччю населення, доступ до недорогих, надійних, стійких сучасних джерел енергії тощо.
Прогресивні українці ставлять собі за мету розширити інфраструктуру й модернізувати мережі для забезпечення надійного та сталого енергопостачання на основі впровадження інноваційних технологій, збільшити частку енергії з відновлюваних джерел у національному й енергетичному балансі, зокрема за рахунок введення додаткових потужностей об’єктів, що виробляють чи використовують енергію з відновлюваних джерел, підвищити енергоефективність економіки.
Стратегічні цілі сталого розвитку, національні завдання стали орієнтирами діяльності в нашому краї. Органами виконавчої влади й самоврядування найбільше акцентується сьогодні на розвитку людського капіталу й підвищенні стандартів життя населення, зокрема у плані доступності та якості послуг сфер освіти, культури, охорони здоров’я, спорту, соціальних, аграрних, економічних, екологічних питань і т. д.
Одним із напрямків соціально-економічного розвитку Бережанського району є зміцнення матеріально-технічної бази освітніх, лікувально-профілактичних закладів, закладів культури, зменшення видатків на утримання шляхом впровадження енергозберігаючих технологій, проведення заходів щодо реформування системи медичного обслуговування в регіоні, в т. ч. запровадження нової моделі фінансування закладів охорони здоров’я первинного рівня через єдиного національного замовника медичних послуг, залучення коштів місцевого бюджету на управління і розвиток комунальних закладів, підвищення доступності та якості медичної допомоги населенню району, зниження захворюваності, інвалідизації і смертності населення від основних захворювань, надання якісних освітніх послуг та загалом підвищення стандартів життя.
Позитивним фактором є зміцнення матеріальної бази закладів бюджетної сфери району. Як розповів начальник відділу економічного розвитку райдержадміністрації Володимир Урдейчук, у центральній районній лікарні проведено капітальні ремонти теплотраси із повною заміною труб до корпусів дитячого й поліклінічного відділів, мережі освітлення в хірургічному і терапевтичному корпусах. У комунальному закладі «Бережанський Центр ПМСД», окрім зміцнення матеріальної бази, вживалися заходи з енергозбереження. Реалізовано спільний проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» мікропроекту громади «Енергозберігаючі заходи у Волощинській амбулаторії загальної практики – сімейної медицини». Проведено капітальний ремонт фасаду, утеплення даху, заміну віконних та дверних блоків загальною вартістю 695,091 тис. грн. Завершується реалізація проекту регіонального розвитку «Реконструкція будинку під фельдшерсько-акушерський пункт на вул. Личакова в с. Саранчуки» (реконструкція будинку під фельдшерсько-акушерський пункт із заміною покриття даху, утепленням стін, заміною вікон та встановленням котла на альтернативний вид палива) загальною вартістю 1496,3 тис. грн.
Міністерством регіонального розвитку України в 2017 році за кошти Державного фонду регіонального розвитку затверджено «Енергоефективний проект розвитку: реконструкція системи опалення зі встановленням енергоефективних котлів на альтернативних видах палива, заміна покрівлі з утепленням фасаду Вербівського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І–ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» на суму 2987,679 тис . грн. На умовах співфінансування з місцевого бюджету виділено 1280,435 тис. грн. Управлінню капітального будівництва делеговано функції замовника робіт на об’єкті.
За рахунок субвенції з Державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій місцевим бюджетам, приміром, було виділено 1713 тис. грн на три проекти: енергоефективний проект розвитку «Капітальний ремонт даху й утеплення горищного перекриття в Урманському НВК «ЗНЗ І–ІІ ступенів – ДНЗ», реконструкція системи опалення й теплотраси Жуківської ЗОШ І–ІІІ ступенів ім. Б.Лепкого, капітальний ремонт будівлі Лапшинської ЗОШ І–ІІ ступенів (готується документація на отримання дозволу на початок будівельних робіт). Забезпечено співфінансування із районного бюджету для реалізації вищевказаних проектів на суму 105,126 тис. грн. Згідно з результатами реалізації проектів соціально-економічного розвитку, розпочато капітальний ремонт із заміною покрівлі даху з утепленням горищного перекриття і заміною вікон Тростянецького сільського клубу на загальну суму 797,816 тис. грн. та капітальний ремонт із заміною покрівлі даху, утеплення горищного перекриття, фасаду й заміни вікон Рибниківського сільського клубу на загальну суму 791,287 тис. грн.
Також підготовлено ще 10 проектів для фінансування за рахунок коштів на соціально-економічний розвиток територій, які спільно з проектом амбулаторії в с. Волощина становлять загальну кошторисну вартість на суму 9507,767 тис. грн. Це енергоефективні проекти розвитку: реконструкція системи опалення зі встановленням твердопаливного котла на альтернативні види палива, реконструкція покрівлі з утепленням горищного перекриття та фасаду у відділенні стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) села Саранчуки; реконструкція системи опалення та теплотраси Жуківської ЗОШ І–ІІІ ступенів ім. Б.Лепкого; капітальний ремонт будівлі Лапшинської ЗОШ І–ІІ ступенів (у частині заміни покриття даху); капітальний ремонт із заміною покрівлі даху з утепленням горищного перекриття, фасаду й заміна вікон Рибниківського сільського клубу; капітальний ремонт із заміною покрівлі даху з утепленням горищного перекриття та заміною вікон Тростянецького сільського клубу; капітальний ремонт даху та утеплення горищного перекриття в Урманському НВК «ЗНЗ І–ІІ ступенів – ДНЗ»; капітальний ремонт Саранчуківського НВК «ЗНЗ I–III ступенів – ДНЗ»; капітальний ремонт Волощинської ЗОШ I ступеня; реконструкція корпусу № 3 Котівської ЗОШ I-II ст.; реконструкція котельні й системи опалення хірургічного корпусу Бережанської центральної районної лікарні.
Ці й інші проекти подано на державне фінансування та загалом отримано із державного бюджету кошти в сумі 8517,203 тис. грн та з місцевого бюджету дофінансовано в обсягах 2021,659 тис. грн. Їх впровадження забезпечить економію бюджетних коштів, дотримання відповідних вимог щодо охорони праці, санітарних норм і правил, зменшить оплату спожитих бюджетними установами енергоносіїв, що використовуються для потреб опалення.
Між Бережанською районною державною адміністрацією, Бережанською районною радою та представництвом ПРООН в Україні ще 2014 року підписано тристоронню угоду про партнерство в рамках спільного проекту ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”, III фаза. Упродовж попередніх років впроваджено ряд мікропроектів щодо термомодернізації бюджетних установ, а також ряд проектів розвитку. Починаючи з 2017 року, в районі впроваджено мікропроект «Економічний розвиток СОК «Кринички» шляхом придбання сільськогосподарської техніки та обладнання для виготовлення кормів». Сума інвестицій становить 168,630 тис. грн.
У межах мікропроекту «Енергозберігаючі заходи у Волощинській амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Капітальний ремонт фасаду, утеплення даху, заміна віконних та дверних блоків» укладено тристоронній договір на виконання ремонтних робіт на суму 214 063 грн, із яких 10056 грн – кошти громадської організації, 134 600 грн – кошти ПРООН (разом 144 656 грн,) та 69 407 грн – кошти бюджету району. Це лише окремі елементи системи сталого розвитку, які впроваджені на території району, що гармонійно доповнили суттєві державні інституції в становленні енергоефективного й енергоощадного підходу в діяльності бюджетних установ Бережанщини.
Варто додати, що для якісного виконання поставлених завдань необхідно мобілізувати додаткові фінансові ресурси на основі заохочення інвестицій іноземних та вітчизняних інвесторів, послідовно знижувати боргове навантаження на економіку, розвивати партнерські відносини влади й бізнесу для досягнення цілей сталого розвитку.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.