Як і сто років тому, так і в новітні часи, наші співвітчизники у пошуках кращої долі покидають рідні оселі і виїжджають за кордон. Тисячі (мільйони?!) українців насьогодні покинули терени своєї країни. Свого часу так поступили і батьки Кена Новаківського, який згодом став опорою для цілої діаспори на іншому континенті, у країні холоду та тепла одночасно – у Канаді.

Кеннет, або як ще полюбляють його називати – Кен, Новаківський – єпарх Нью-Вестмінстерський, канадієць з українським корінням, народився 16 травня 1958 року у місті Норт-Бетлфорд (Саскачеван). Початкова та середня освіти були здобуті у рідному, для владики Кена, поселенні. Проте вже починаючи з 1977 року майбутній єпископ вирушає у мандри своєю життєвою стежиною: коледж Грент-Мек’ювен (студії мас-медіа і публічних зв’язків), праця у сферах публічних зв’язків та менеджемту, коледж св. Михаїла (філософсько-богословське відділення), духовна формація в отців-редемптористів у Торонто, семінарія св. Йосафата в Римі (богослов’я в «Анджелікум»).
Аж у 1989 році у місті Саскатун майбутній єпископ Кеннет Новаківський, а тоді ще просто брат Кен, був удостоєний ієрейських свячень. Тогочасний Владика Василь (Філевич), Єпарх Саскатунський уділив Святу Тайну Священства.
В недовгому часі, а саме 1991 року, після свячень ієрей Кен Новаківський приїжджає на рідні землі своїх батьків. Львівська архиєпархія – ось місце служіння священика на найближчі 10 років. Віце-канцлер, відповідальний за курію, віце-ректор Семінарії Святого Духа (Рудно–Львів), президент «Карітас України» – неповний перелік посад, які займає на той час молодий нововисвячений отець Кеннет. Після формації священичої, з благословення Церковної ієрархії, о. Кен Новаківський стає ректором Української католицької семінарії Святого Духа в Оттаві (Канада). З того ж часу починається духовно-пасторальна діяльність отця: розмови, сповіді та відвідини. Люди, які виїжджають за кордон, починають шукати Бога. Головне завдання розпізнати розгублену овечку серед багатотисячного натовпу мегаполіса. Отець добре справлявся з поставленими викликами, мабуть, саме тому 1 червня 2007 року було повідомлення про призначення о. Кенета, Єпархом Нью-Вестмінстерським. 24 липня 2007 року у церкві Святої Марії відбулася архиєрейська хіротонія. Головним святителем був Високопреосвященний Архиєпископ Лаврентій (Гуцуляк), Митрополит Вінніпезький та всієї Канади.
З покорою у серці, з мужністю, обороняючи повірену паству, невтомний лицар Христа показує людям, що «Бог є Любов». «Владика Кен Новаківський, з яким ми познайомилися ще в Оттаві, – завжди життєрадісний і завжди пересипає розмову жартами. Коли група науковців з України і Канади «нахрапом» завітала до нього в резиденцію у передмісті Ванкувера, він почастував нас власноруч приготовленою вечерею!» – захоплено розказувала одна з жінок, якій довелося побувати у єпарха.
Владика Кеннет Новаківський обрав складний шлях життя, але ревно виконує своє пастирське служіння, втішаючи кожного засмученого, зневіреного християнина – тому він для мене був і залишається видатним сучасником – канадцем українського походження. Навчімося в нього любові та покори, адже, як на мене, це основа нашого буття.
«Бог не втомлюється показувати нам своє милосердя, але ми втомлюємося Його шукати», – співзвучно із владикою нещодавно заявив Папа Римський Франциск.

Дмитро Кушнір,
студент І курсу Українського католицького університету.

.