Прихід весни символізує велосипедистам відкриття нового сезону катання. Проте активнішими стають і зловмисники, що спеціалізуються на викраденні двоколісного транспорту. Діють вони, як правило, у вечірній або нічний час, витрачаючи на злочинні дії 1-2 хвилини часу. Збільшення кількості неприємних інцидентів пояснюється дороговизною обладнання, складністю процедури пошуку, а також розсіяністю самих велосипедистів. Якщо ви не хочете стати жертвою крадія, подбайте про свою безпеку завчасно.

 Арсен Дудар, велосипедист із восьмирічним стажем, теж потерпів від крадіжки велосипеду. Неприємна історія змусила хлопця дізнатись багато нового про способи захисту транспортного засобу.

“Стовідсоткову гарантію безпеки вам не дасть ніхто. Власник сам несе відповідальність за рівень захищеності свого велосипеду. Крадії постійно реалізовують нові схеми вчинення злочину. Якщо об’єкт, до якого привернута їх увага, має велику вартість, зловмисники можуть розіграти справжній спектакль. Як результат, хазяїн двоколісного може і не відразу зрозуміти, що тепер він ходитиме пішки”.

 За словами Арсена, існує декілька правил захисту від крадіїв. Дотримуватись їх повинен кожен, хто їздить на велосипеді, незалежно від віку, статі чи стажу катання.

“Ніколи не залишайте свій транспорт у під’їздах, у “сушилках”, підвалах та інших подібних місцях. Зловмисник отримує багато часу на втілення запланованого. Старайтесь не економити на покупці захисного обладнання. Купіть декілька велозамків для одного велосипеду – цим самим ви змусите злодія діяти у декілька разів довше. Відвідуючи супермаркет або магазин, поставте залізного коня так, аби він постійно знаходився у полі вашого зору. Пристебніть його навіть у тому випадку, якщо він знаходиться від вас за декілька метрів. Фіксуйте трос за раму, а не за переднє чи заднє колесо.”

 Найбільшою популярністю серед крадіїв користуються велосипеди середньої та вище середньої цінової категорії. У відповідь на питання випадкових перехожих “А скільки коштує такий велосипед?” ніколи не вказуйте істинну суму. Якщо злочинець не має великого досвіду, ризикувати через “дешевий” велосипед йому не захочеться.

 “Далеко не завжди крадуть сам велосипед. Ви можете помітити, що в одну прекрасну мить вас позбавлять спідометра, мигалки, фари, сумки з інструментами чи навіть GPS-навігатора”, – розповідає Арсен. Велосипедист радить знімати усе обладнання, яке легко демонтувати.

 Не залишайте свій транспорт надовго без нагляду. Навіть тоді, коли він знаходиться у полі зору камер спостереження. Старайтесь якомога частіше підходити до місця, де припаркований ваш велосипед. Пильність – найкращий спосіб вберегтися від біди.

Якщо ви оформляли покупку у магазині, ні в якому разі не викидайте будь-які документи, що йдуть в комплекті. Обов’язково запишіть номер рами, вибитий на кареточному вузлі рами. Це труба, з обох сторін якої кріпляться педалі. Не буде зайвим сфотографувати свій велосипед після покупки та тримати фотографії разом з документами. Так, у разі викрадення, ви збільшите ефективність пошуків та зекономите час на питаннях від оперативників.

 Запам’ятайте – велосипед потребує постійної уваги до себе. Завчасно подбавши про безпеку власного двоколісного транспорту, можна бути впевненим у тому, що біда не прийде. У будь-якому випадку, навіть дотримуючись вказаних вище правил, повністю вберегтися від крадіжки неможливо.

І.Жук, прокурор Чортківської

місцевої прокуратури,

юрист 3 класу