Поетична книга «Рибниця» молодої письменниці, члена НСПУ та постійного автора журналу «Золота Пектораль» Іванни Стеф’юк минулого року виграла грант Президента України, який призначається молодим діячам у галузі театрального, музичного, образотворчого мистецтва, а також молодим письменникам і майстрам народного мистецтва для створення і реалізації творчих проектів. Літературний редактор книги – Василь Шкурган, автор ілюстрацій – Руслан Трач, видавець – Олексій Євенок, рукопис на відзнаку висувався Національною спілкою письменників України.

«Цей рік для мене – особливо плідний і відповідальний, адже за його темпами було важко встигнути. «Рибницю» вимріювала давно і навіть пробувала сконтактувати з кількома видавництвами, але до кінця не вірила, що вдасться видрукувати книгу, причин на те багато. Коли мені запропонували надіслати рукопис для розгляду комісією, яка визначатиме імена переможців на 2018 рік, я вирішила спробувати. Далі стається найцікавіше: рукопис не просто перемагає, а й за час очікування книги «Рибниця» … виходить ще одна моя поетична книга. Київський поет Артем Сенчило запропонував видати книгу-дует і так вийшла «Раптівка. Обратная сторона земли». Моя частина книги, як легко здогадатися, називається «Раптівка» і в книзі ми з Артемом спілкуємося віршами. Ідея, концепція, ілюстрації – повністю його, книга вийшла в Друкарському дворі Олега Федорова.
Цього ж року виходить і перша наукова книга: у співавторстві зі знаним етнографом, Заслуженим діячем мистецтв України Миколою Шкрібляком ми написали книгу «Гуцульський ліжник: дискурс через віки», вона надрукована у рамках проекту «Відродження буковинського ліжникарства» за підтримки Українського культурного фонду.
Буквально в останні дні року, що минув, я отримала із Житомира довгоочікуване повідомлення, що наклад «Рибниці» видруковано і я можу її отримати. Дуже тішуся, що все вийшло і що книга саме така, якою я собі її уявляла. В моменти, коли берешся за щось важливе, дуже відчутною є підтримка або її відсутність – я щаслива в Бога, що в моєму житті є такі люди, підтримка яких – безцінна», – розповідає Іванна.
«Книга Іванни Стеф’юк «Рибниця» є яскравим прикладом гуцульсько-містичного, інтуїтивного осмислення світу із його етнографічними кодами, прадавніми смислами і родовими знаками долі. Молода письменниця Іванна Стеф’юк спочатку розкриває перед читачем ритмічну картину карпатського простру, з його дримбами, «останнім танцем» (душа померлого відлітає під звуки трембіти) та рибами прадавньої ріки. Сакральне і житейське переплітаються тут дуже тісно, тому поезії викликають численні зорово-символічні асоціації. Самі поезії є стихією, оскільки приходять раптово, часто – неосмислено, і так же раптово здійснюють вплив на читача, ніби накривають його хвилями прозорої правічної ріки. Художня книга «Рибниця» буде цікавою щонайширшому колу читачів, не залежно від місця народження (адже діалектизми у ній настільки тонко влиті в літературний контекст, що є цілком зрозумілими для Галичини і Поділля, Слобожанщини і Таврії). Першочергово «Рибниця» зацікавить любителів таємниць та містики, а також усіх поціновувачів українських традицій», – йдеться у анотації до видання.
За первинним задумом, книга «Рибниця» мала бути поетично-прозова, але згодом авторка вирішила розділити ці дві творчі іпостасі і видати тільки вірші.

«Най собі…» — то не позиція авторки, а лиш алегорично-поетичне колінце. Її залюбленість у світ не має меж. Тому роздуми над недовговічністю окремого у загальній вічності є оправданими. Для поезії Іванни Стеф’юк головне — як про це вимовлено. Суголосним є і вигук «Боже, створи мене ще раз на цьому світі…». У її «саду піднебесному тато йони щепив»… І цей факт май додає до внутрішньої сили-путері, вирізьблює її слово від ніжного до пластичо-пружного…», – зазначає літературний редактор книги «Рибниця» і творчий наставник Іванни Стеф’юк Василь Шкурган.

Нагадаємо, перша книга Іванни Стеф’юк «За руку з гостем» вийшла у нашому видавництві «Золота Пектораль» двічі – в 2013 році міні-накладом і в 2014 – основним накладом. Тоді ж Іванна Стеф’юк разом із родиною Кірєєвих виступила автором-упорядником книги «Марко Черемшина у спогадах, документах і матеріалах», яка є на сьогодні найновішим і найповнішим джерелознавчим виданням про даного письменника.

.

nut

419