Зимового  морозного дня,  26 січня 2024 року, в  концертній залі Косівської школи мистецтв зібралася численна аудиторія поціновувачів  поетичного слова  — письменники, журналісти, художники,  освітяни,  викладачі Косівської школи мистецтв, Косівського інституту ПДМ ЛНАМ,  члени Клубу інтелігенції ім. І.Пелипейка та РО «Просвіта», представники державних органів  влади, громадськості — на  презентацію книги  відомого українського поета, члена Національної спілки письменників України Богдана Томенчука «Вишийте, мамо, бронежилет».  

У  заході  взяли участь гості з Івано-Франківська: Іван Любінець — заступник директора Івано-Франківського регіонального Центру оцінювання якості освіти, Мирослав Габорак — колишній голова Івано-Франківського обкому профспілки працівників освіти,  а також Юрій Плосконіс — голова Косівської територіальної громади,  Оксана Мельниченко — депутатка Івано-Франківської обласної ради,  отець декан Іван Близнюк — настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці села Старого Косова.

Модератори дійства Мирослав Габорак та Іван Любінець почергово вели презентацію, цікаво розповідаючи про Богдана Томенчука та його творчість.

Богдан Томенчук — лавреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка, премій імені В’ячеслава Чорновола, Івана Франка, Василя Стефаника, Володимира Свідзінського, а водночас  — освітянин, директор  Івано-Франківського регіонального Центру оцінювання якості освіти.

Майбутній поет народився в селі Ценяві на Коломийщині. Він математик за освітою, але  поет та лірик у душі.  З-під його пера вийшли в  світ 13 збірок.

Презентована книжка «Вишийте, мамо, бронежилет» пішла до читача із  Брустурівського видавництва «Дискурсус» наприкінці  2023 року,  видана за кошти родини, Івано-Франківського обкому профспілки працівників освіти, премії ім. В.Свідзінського.

«Мені колись моя мама у 1989 році казала: «Дитино, вони вас знайдуть через 30 років». Наша стійкість у тому, що ми люди. Ми розуміємо, во ім’я чого це робиться. Я не думав  видавати цю книжку, але в Городку Львівської області, де мав літературну зустріч,  мене на сцені «втиснули» в куточок: «Видайте цю книжку». Я не сподівався, що набереться стільки текстів на тему війни», — так розповів  Богдан Томенчук про історію написання цієї збірки. 

Літературно-художнє видання  на  398 сторінках вмістило понад 300 віршів — «про життя в часи, коли вишивають не сорочки чи весільні рушники, а бронежилети,  а кожен вірш, — то окрема доля, яка пройшла через серце митця». 

У залі хоч людно, але панує тиша і така незвичайна атмосфера, яку непросто описати словами. Це треба було відчути і побачити.  Із уст поета,  але з клубком у горлі та зі сльозами на очах,  лунають емоційні  вірші, в яких він відкриває почуття незламності нашого народу у боротьбі проти окупантів. Присутні уважно вслухалися в кожен римований рядок, який,  торкаючись людських струн, зворушував до сліз, щемив серце.

А  Слово поета доповнювала музика у виконанні камерного ансамблю скрипалів викладачів музичної школи мистецтв під керівництвом  Дмитра Обушака та  концертмейстерки Ельвіни Звіздарик. Струни наших сердець зачепила  і   пісня «Бийся» на слова Богдана Томенчука, що зворушливо звучала у виконанні викладачки Косівської школи мистецтв Христини Хім’як. У ній, як  і в кожному його вірші,  ми відчули   душу і серце автора,  і те, що переживає митець і Україна сьогодні.

Усі, хто брав слово, — депутатка Оксана  Мельниченко, письменник Василь Шкурган, отець Іван Близнюк, шанувальниця таланту поета Любов Чупринчук — високо оцінили нове видання, подякували майстру за мужність, з якою він прийняв у своє серце сльози  і біль матерів, дружин, дітей, які втратили на цій війні найдорожче — синів, чоловіків, батьків,  за велику справу, яку робить поет для наших воїнів, зичили наснаги та  ентузіазму, нових творчих здобутків на літературній ниві для піднесення національного духу українців та перемоги в жорстокій війні.

Учасники заходу після презентації не поспішали розходитися, більшість з них охоче спілкувалися з Б.Томенчуком і отримували разом з автографом на щойно придбаній книжці й декілька слів від автора. Зібрані кошти підуть на підтримку Збройних сил України.

 «Це не пожертва — це інвестиція в майбутнє, — наголошує Богдан Томенчук. — Якщо тил не буде гідний фронту, то він рано чи пізно сам стане фронтом. І, насправді, все може виявитися трагічно пізно. Любім і бережім те, що маємо тільки ми, — Україну. Її треба і варто любити не тільки до глибини душі, а й до глибини кишені. Істина не нова, але новіших наразі не треба».

Свою щиру та благородну лепту в перемогу України над її жорстоким ворогом вносить  Б. Томенчук, мандруючи українськими містами і містечками, своєю поетичними рядками збираючи кошти на допомогу  ЗСУ.  Зібрано вже 300 тисяч гривень, з них тільки за цю  збірку — двісті тисяч.

А в Косові книжок не вистачило.

Марія  ПОРОХ,

членкиня Клубу інтелігенції

ім. І. Пелипейка та РО «Просвіта».

Світлина на згадку про зустріч (зліва направо): Дмитро Обушак, Юрій  Плосконос, Богдан Томенчук, Оксана   Мельниченко,  Іван Близнюк