6-7 серпня в м. Монастириська відбувся ХYII Всеукраїнський фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини». Розпочався фестиваль урочистою ходою учасників центральною вулицею міста, під час якої покладено квіти до пам’ятника Т.Шевченку, пам’ятного знаку депортації лемків та фігури Покрови Пресвятої Богородиці.

В обласному музеї лемківської культури і побуту «Лемківське село» розгорнуто тематичні експозиції . На Ватряному полі учасники фестивалю оглянули містечко народних промислів, традиційну лемківську кухню, експозиції у музейних приміщеннях. Під час урочистого відкриття ХYII Всеукраїнського фестиваль лемківської культури було виконано Державний Гімн України, Гімн Лемків та піднято Державний Прапор України і прапор товариства «Лемківщина».
Учасників та гостей фестивалю вітали голова обласної державної адміністрації С.Барна, голова обласної ради В.Овчарук, голова Всеукраїнського товариства «Лемківщина» О.Венгринович, голова районної державної адміністрації С.Бойко, голова районної ради В.Данилюк, Монастириський міський голова А.Старух. Зачитано привітання для учасників та гостей фестивалю від Президента України П.Порошенка. Владика Дмитро Григорак разом із 13 священиками благословили учасників та гостей фестивалю лемківської культури.
Після слова Єпископа Бучацького було зачитано привітання від Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія Семенюка. Голова Тернопільської ОДА С.Барна за духовно-просвітницьку та волонтерську діяльність нагородив Владику Дмитра орденом «Єдність та воля». Відзначено нагородою і о. Івана Гуню та військовослужбовців. У фестивалі взяв участь Надзвичайний і Повноважний Посол Бельгії в Україні пан Люк Якобс та народні депутати України від Тернопілля.
О 15 годині розпочалася концертна програма за участю професійних та аматорських колективів і окремих виконавців з багатьох областей України, Польщі, Словаччини. У надвечір’я 6 серпня урочисто запалено лемківську ватру. У неділю біля каплички на Ватряному полі 10 священиків (в т.ч. з Австралії, Польщі, Києва) під керівництвом Владики Дмитра Григорака відправили Службу Божу, на якій були присутні голова обласної державної адміністрації С.Барна та голова районної державної адміністрації С.Бойко. До присутніх звернулися Владика та душпастир всіх вірних лемківського походження УГКЦ о.Анатолій – Йосафат Дуда-Квасняк.
З 12 години продовжилася концертна програма. На Ватряному полі під час проведення фестивалю проводилися ігри, розваги, спортивні змагання, працювали атракціони та заклади громадського харчування. О 17 годині відбулося урочисте закриття фестивалю, який зібрав біля 20 тисяч краян, – повідомляє прес-служба Монастириської РДА.

11081705sch