Вже 28 років минуло від того дня, коли останній військовий батальйон був виведений з Афганістану і, таким чином, була поставлена крапка у безглуздій десятирічній війні.

Через цю війну пройшло більше півмільйона солдатів і офіцерів.
Не обійшла вона й родини Чортківщини. Близько 200 наших земляків пройшли дорогами Афганістану, 2 загинули, а 11 стали інвалідами.
За скупими рядками цих цифр – біль втрат та бойових ран, сльози матерів, батьків, дружин, дітей.
Цей день поєднує не тільки воїнів-“афганців”. Сьогодні ми вшановуємо всіх, хто брав участь у бойових діях на території Угорщини, Куби, Чехословаччини, Югославії, Лівану, Іраку. Усіх вас поєднує почесне звання воїна-інтернаціоналіста.
Ви воювали в чужій країні, а власний народ практично нічого не знав ні про причини цієї війни, ні про її цілі, ні навіть про відвагу й подвиги наших солдатів і офіцерів.
Всупереч усьому ви зуміли не тільки зберегти своє військове братерство, але й зміцнити його.
Ви змогли перебороти фізичні й моральні травми, спираючись на свою солідарність і взаємодопомогу.
І сьогодні, коли на нашу рідну землю посягнув російський агресор, ви не вагаючись, в перших рядах стали на захист України. Ви ті, хто ціною власного життя рятували і рятуєте у боях своїх побратимів, відстоюєте незалежність нашої держави, даруючи життя наступним поколінням.
Схилімо голови і пам’ятаймо тих, хто загинув у горах Афгану і тих, хто пішов від нас вже тут, на рідній землі. Слава героям! Герої не вмирають!
Я дякую вам за те, що ви виконували і виконуєте своє покликання – бережете родини і рідну землю.
Хочу побажати вам і вашим рідним здоров’я, успіхів і благополуччя. Нехай не забракне вам сили й мужності. Нехай буде міцною віра в справедливість і щасливе майбутнє наших дітей, рідного Чорткова й України.

З повагою
міський голова Володимир ШМАТЬКО