24 листопада, у 85-ті роковини Голодомору в Україні, відбулася загальнонаціональна хвилина мовчання. Українці вдома й у всьому світі запалили свічки пам’яті у себе в оселях, на вікнах, біля пам’ятників, меморіалів Голодомору-Геноциду.

На площі Ринок у Бережанах 24 листопада відбулося віче-реквієму пам’ять про жертви Голодоморів. Поминальну панахиду відслужили священики різних християнських конфесій. До заходів, що цього річ пройшли під гаслом “Ми пам’ятаємо! Ми сильні!», запалення свічок і спільної молитви долучилися керівники району й міста, працівники структурних підрозділів райдержадміністрації, районної і міської рад, представники установ та організацій, громада міста і району.
Учасники заходу виклали із лампадок «Хрест пам’яті»– як символ скорботи про мільйони загублених життів наших співвітчизників. Організатори заходу пригостили присутніх шматочками хліба та калини.
Нині весь світ уже знає, що у ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921–1923, 1932–1933, 1946–1947 рр. Наймасштабнішим був Голодомор 1932–1933 років – геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом.
Через Голодомор, який став національною катастрофою (загинуло більше 10 млн людей), вороги України мали на меті знищити українську націю. Упродовж 1932–1933 років вимирали цілі села, родини, живі й ненароджені. У пікові місяці Голодомору щохвилини в Україні помирало 24 людини. Цей спланований червоними більшовицькими сатрапами акт масового винищення людей підірвав генофонд української нації, а свідчення про нього стали нашою генетичною пам’яттю.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.

IMG_4586