Літературні заходи завжди  на межі відкриття. І на цей раз не було розчарованих. Три геніальні постаті  української літератури та культури  Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка тримали аудиторію в увазі та пошанівку.   

Підготували розповіді про атлантів українського національного розвитку для німецької та української аудиторії три прекрасні жінки Наталя Плечистова, Галина Слабон, Катерина Климіна. Цей захід був під егідою українського подкасту “Шева, Леся та Франка”, започаткованого Дариною Романською з метою показати не стереотипно  наших геніїв, а подивитися на їхнє життя «свіжим оком», побачити успішними, закоханими, життєлюбами. І це вдалося нашим членам літературного клубу. Бо вони відрекомендували наших національних поетів з несподіваного боку, знявши з них «забронзовіння».

Головні твори, на яких  зосередилися доповідачі:  прижиттєві видання “Кобзаря” Т. Шевченка;  казка “Лис Микита” І. Франка, та його зв’язок з Ґете;  “Триптих” Лесі Українки. Емоційному сприйняттю розповіді сприяли рідкісні світлини поетів.

Для того, щоб зустріч відбулася, доклав свого розуму і вміння Антон Кнітель, директор Будинку літератури в Гайльброні, який підтримав ідею заходу та виготовив професійну рекламу.

Реакція на щирі відверті розповіді у присутніх письменників, журналістів, освітян була позитивною.

Мені ж особисто було зворушливо і тепло після цього заходу незважаючи на зимову пору року. Добре, що все це прозвучало в Європі. Гірше те, що я, разом з іншими людьми, належу до переміщених осіб. Ще більше захотілося додому на землю, де народилися Тарас Шевченко, Іван Франко,  Леся Українка.

 Віра Марущак,

голова Миколаївської ОО НСПУ

202302