У сучасному світі дуже стрімко скорочується дистанція між людиною та мистецтвом. Воно стає ближчим до кожного, допомагає  висловлювати власні емоції та переживання через творчість та працю. Чи повірите ви мені, якщо я скажу, що навіть звичайні фотографії у вашому телефоні тепер можуть перейти у розряд #шедеврів?

Не так давно у книгарні «Сяйво книги» фотохудожник Денис Сухінін зробив незвичний експеримент, він провів фотовиставку робіт, зроблених на звичайну камеру телефону. Такою дією він показав, що митець живе у кожному із нас.

Як і кожен подібний задум, ця ідея народилася зовсім спонтанно та неочікувано для самого автора. Поштовхом до цього було звичайне бажання поділитися власним фотоархівом із людьми. Так як одним із напрямків   діяльності Дениса Сухініна є підтримка творчого середовища у соціальних мережах, зокрема у Facebook.  Пан Денис вирішив створити групу, в яку люди зможуть надсилати власні фотографії. Уявлення про мистецтво постійно змінюється, і прості люди також дотичні до його творення – це надихає. Одразу привернувши однодумців, ідея митця стрімко почала набирати обертів, та вже за тиждень у групі з’явились перші 100 фотографій, які потім отримали свій хештег шедевр. Таким чином й було прийняте рішення відокремлювати найоригінальніші фотографії, які і склали основу виставки «100 шедеврів знятих на смартфон». Учасники групи самі запропонували фотохудожнику зробити виставку, щоб оприлюднити власні роботи та поширити цю ідею серед ширшої аудиторії.

На виставці  представили тільки 52 фотографії. Решту фоторобіт можна переглянути у Фейсбук-групі «Мобільне фото мистецтво». Мету даного проєкту доречно висловити словами Дениса Сухініна: «Ми хочемо тікати від поняття «фоточка», і прийти до поняття арт, мистецтво, шедевр». Ця виставка проголосила те, що #шедеври можна робити і на звичайну камеру смартфону. «Учасники виставки довели, що смартфон дійсно є абсолютно достойним інструментом для творчості, який аж ніяк не поступається фотоапарату» ⸺ зазначає Денис Сухінін.

Ще одним концептуальним рішенням автора виставки було те, що відвідувачі могли не лише дивитись на роботи, а ще й самостійно з ними взаємодіяти. Організатори виставки започаткували систему лайків, які є не лише цифровою формальністю, а й справжньою матеріальною згадкою. Зробивши благодійний внесок, кошти від якого ідуть на допомогу армії, відвідувач брав собі наліпки сердечки та клеїв їх на роботи, які йому сподобались найбільше. Відмовляючись від формальних правил, де витвори мистецтва мають бути недоторканими, ця виставка робить ще один крок на зустріч кожній людині. За час існування виставки такі лайки зібрали більше 3000 гривень, які були передані на потреби ЗСУ!

Денис Сухінін з гордістю каже, що: «Цією виставкою ми змогли надихнути людей щось робити, навіть у цьому реальному світі. Запозичивши технології з віртуального світу, їх вдалося використати для того, щоб реальність стала кращою, а чи не в цьому їх головна потреба загалом? Коли ми переводимо створення фотографій у своєму телефоні у розряд мистецтва, ми запрошуємо дух творчості та натхнення у своє життя. А коли людина живе в оточенні чогось прекрасного, то і життя її іде краще».

 Тематика заходу не обмежувалась якимись рамками. На виставці були представлені і портрети, і пейзажі, і урбаністика, і тварини, і навіть фото, які були виконані у стилі поп-арт. Кожен точно зміг знайти свій #шедевр, якому він подарував власне сердечко.

 Кожна фотографія на виставці – це одна мить із життя її автора. Це мить, яку він вирішив залишити у себе у пам’яті у вигляді фотографії, бо в цей момент він був щасливий, або просто вражений красою навколишнього світу. Прийшовши до книгарні «Сяйво книги», кожен  мав змогу побачити фрагмент чийогось життя, доторкнутися до його реальності, надихнутися та піти творити власні шедеври, які будуть поповнювати вже його власну скарбничку спогадів.

Ангеліна Мироненко,

членкиня ГО “ЛітЛокомотив”.