Світ сповнений різних людей, і рівняти всіх під один стандарт, напевно, було б неправильним. Кожна особистість цікава по-своєму.

А ми продовжуємо цикл матеріалів, присвячених найяскравішим сторінкам та постатям Дністровської ГАЕС. Сьогодні у підбірці – працівники, що стали активними учасниками життя нашої станції, проте досягли неабияких особистих інтелектуальних вершин. А ви знали, що люди, які генерують енергію майбутнього, – ще й кандидати наук? Саме так! Дністровська ГАЕС і в цьому демонструє свою унікальність: таких фахівців у нас – троє!

Ігор Жук

2
«Методи та засоби контролю ізоляції відносно “землі” мереж оперативного постійного струму гідроелектростанцій» – ось таку назву має автореферат (як, власне, і сама дисертація) на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук Ігоря Анатолійовича Жука, який легко можна знайти в мережі Інтернет в електронному каталозі Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника.
Усе було, здається вчора… Після успішного навчання у Вінницькому національному технічному університеті на факультеті «Електричні станції, мережі і системи» (який закінчив із червоним дипломом) за пропозицією своїх викладачів взявся до наукової праці, удосконалив свої знання і набуті навички спочатку в магістратурі, а відтак – в аспірантурі. Так, упродовж 2010–2014 рр. Ігор напружено працював, писав наукові статі, друкувався, як то вимагається, у фахових виданнях, зустрічався з опонентами, брав активну участь у всеукраїнських конкурсах та міжнародних науково-технічних конференціях. Але теорія теорією, а таки праця на реальному підприємстві – і набагато цікавіша, і захоплює щоразу новизною та можливістю удосконалення. Першим місцем роботи Ігоря Жука стала Дністровська ГЕС–2 (нині – ПрАТ «Нижньодністровська ГЕС»), де і практику теж проходив, а згодом розпочав свій трудовий шлях електриком. Із грудня 2008 року він – уже невід’ємна і важлива частинка надскладного живого механізму під назвою «Дністровська ГАЕС», працюючи в електроцеху, радів разом із усіма пускам трьох гідроагрегатів та щиро сподівається на продовження будівництва і власне професійне зростання саме у праці, бо він – справжній виробничник, а докторська вже хай почекає.
Маючи досвід заступника начальника електричного цеху, сьогодні Ігор Анатолійович – начальник цеху технологічної автоматики, захистів та зв’язку філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» ПАТ «Укргідроенерго».
Прикметно, що із 300 науковців, що захищали тоді дисертації при Вінницькому НТУ, серед близько 20-ти, котрі ще й виготовили власне ноу-хау – пристрій, був саме Ігор Жук, про що, відповідно, свідчить патент України. Наразі його творіння проходить удосконалення у ВНТУ, і хтозна, можливо, у недалекому майбутньому, багато в чому допоможе під час обслуговування обладнання фахівцям Дністровської ГАЕС.

Віталіна Корнійчук

sdr

sdr

Інженер із проектно-кошторисної роботи ІІ категорії групи кошторисного контролю будівельно-монтажних робіт відділу капітального будівництва Дністровської ГАЕС – і це про нашу колегу Віталіну Петрівну Корнійчук, котра нещодавно поповнила ряди тих, хто творить сьогодення унікальної за своїми масштабами і перспективами гідроспоруди. А от доповнити цей перелік обов’язково варто тим, що не повинно залишатися лише рядочками її автобіографії та власної скарбнички здобутків і перемог: ця привітно усміхнена і дуже тендітна молода жінка – кандидат економічних наук і доктор філософії в галузі економіки! Якими б віражами не дивувала почасти доля, Віталіна Петрівна упевнена, що «вся наука – щоб зробити життя людини легшим, кращим і раціональнішим». І це при тому, що найпершим здобутком свого часу було закінчення з відзнакою Хмельницького музичного училища і здобуття кваліфікації викладача, концертмейстера, артиста ансамблю! Однак велінням долі професійні пазли, яких, як виявилося, так не вистачало для саме ось такого «Оце – моє!», поступово привели у багатогранний світ науки, залишаючи поступово на життєвих сторінках все нові і нові посади, здобутки і, звичайно ж, напрацювання. Як не дивно, науковий світлячок уперше заіскрився ще в дитинстві, коли споглядала за експериментами й науковими кроками тітки – кандидата біологічних наук. А тепер за плечима молодого інженера Дністровської ГАЕС – і досвід музичного керівника, і лаборанта, і завідувачки відділом культурно-просвітницької роботи, і старшого наукового співробітника, і викладача, і доцента кафедри фінансів, і навіть директора регіонального відділення оціночної компанії. І обов’язково – пам’ятна і така важлива порада наставників: «Не діяти радикально, а діяти мудро!»
Безперечно, віднедавна робота на найбільшій в Європі гідроелектростанції додасть знань і навичок у наукову скарбничку Віталіни Петрівни, не просто збагативши її багаж, а надихнувши на нові, незвідані ще досі економічно-філософські здобутки.

Тетяна Димитрюк

3
Хочеться розповісти про ніжну, тендітну, досвідчену колегу, яка не тільки сумлінно виконує свою роботу, а ще й віднедавна докладає на своєму робочому місці максимум зусиль задля підвищення іміджу філії. Хто ж вона? Це – Тетяна Миколаївна Димитрюк, інженер дільниці з ремонту та обслуговування релейного захисту, автоматики та зв’язку, яка влилася в сім’ю енергетиків цьогорічного жовтня, людина, котра своєю наполегливістю та прагненням до самовдосконалення і самореалізації здобула вищий ступінь навчання. Отже, закінчивши успішно спочатку загальноосвітню школу І–ІІ ступенів с. Ожеве, а згодом і ЗОШ І–ІІІ ступенів с. Василівка, Тетяна вступає на хімічний факультет Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича за спеціальністю «Екологія та охорона навколишнього середовища», який закінчила у 2012 році. Але прагнення до знань не покидають обдаровану дівчину, і тому, не вагаючись ні на хвилинку, Тетяна, у тому ж 2012 році, стає аспіранткою Інституту колоїдної хімії та хімії води ім. А. В. Думанського НАН України (м. Київ). Три роки наполегливого навчання та два роки завзятої старанної праці – і в 2017 році здобуття наукового ступеня – кандидат хімічних наук за спеціальністю «Колоїдна хімія». Ось така вона, чарівна, загадкова й, водночас, заповзята Тетяна Миколаївна Димитрюк.
Упевнені, що будь-які питання екологічно-хімічного спрямування відтепер на Дністровській ГАЕС вирішуватимуться легко і високопрофесійно. Тож бажаємо й надалі досягати омріяних задумів і планів!

Інна ГОНЧАР
Лідія ГОНЧАРУК