У торжестві православного свята Вознесіння Господнього, серед пишного зеленотрав’я природи, у замилуванні голосу душевних струн об’єдналися новодністровці щирим колом на зустріч надії й добра, пісні й слова, аби вигаптувати буденність сьогодення у яскраві кольори, що подарують незримі, але такі дивовижні КРИЛА НАДІЇ.

Уже вдев’яте у рамках проведення обласного фестивалю «На крилах надії» щороку наша Новодністровська спілка інвалідів традиційно бере участь у цьому творчому дійстві, і що головне, незважаючи на проблеми, негаразди, болі й діагнози, бо ці люди живуть, працюють, творять і обов’язково – перемагають.

Переступаючи поріг міської музичної школи, кожен неодмінно зупинявся і щиро вражався рукотворній красі, що явили чистому тлу голка, нитка та фарби і пензель наших знаних уже майстринь. Виставка творчих робіт, розгорнута спеціально до цієї зустрічі, збагатила душу вишитими картинами та рушниками Марії Проценко, Марії Галкіної та переможниці обласного фестивалю «На крилах надії–2014» у номінації «Декоративно-прикладне та образотворче мистецтво» Наталії Сивак, а також картинами нашої знаної художниці-аматора, учасниці міських, районних, обласних, всеукраїнських виставок, автора ілюстрацій дитячих книжечок та неодноразової переможниці спартакіад серед людей із обмеженими можливостями, зокрема володарки ІІІ місця в Європейському фестивалі у місті Шверін (Німеччина), голови міської Спілки, художниці Ганни Рутковецької.

На цих трепетно-хвилюючих гостинах уже традиційно радів за своїх давніх справжніх друзів голова Чернівецької обласної організації інвалідів Союзу організацій інвалідів України, щирий друг і порадник Новодністровської такої спілки Микола Васильович Рошко та розхвильовано вражалося представництво влади нашого міста в особі начальника відділу культури Альони Анатоліївни Присакар і начальника відділу гуманітарної політики Людмили Леонідівни Пастушок.

А вже далі своїми виступами направду порадували, збентежили і зачарували учасники невеличкого концерту, вималювавши на невидимому тлі наших душ маленькі зірочки тепла і добра, котрі помітно стрімко перетворювались у дивний зорепад любові. І головне – ставали якимсь дивним чином вогниками внутрішнього прозріння тих, хто начебто і не обтяжений хворобами та статусами: присутні не просто побували на іще одному концерті, а прожили за пару годин цілісіньке оновлене й осяяне світлом волелюбства і незгасної віри життя!

Тож у насолоді днем нинішнім злетіли усі на чарівних крилах надії, розкошуючи у рідній пісні, яку щиро дарував народний аматорський хор «Калина» під керівництвом Антоніни Камбур і акомпанемент Михайла Рожка, а також неперевершений чоловічий гурт хору та солісти Євгенія Шевчук, Леся Баланюк, Ганна Лутчак, Наталія Глушко, Наталія Сивак та Петро Лєснік. Оздобив цю пісенну палітру особливими румуно-молдовськими кольорами учасник багатьох обласних фестивалів, переможець, чемпіон України з тенісу, учасник Європейського фестивалю у місті Шверін (Німеччина), де посів друге місце у змаганнях із тенісу, який не уявляє життя без пісні, – Георгій Остафій. Своєю авторською поетичною мережкою зігріла глядачів неодноразова учасниця обласних фестивалів «На крилах надії», учитель хімії Буковинського ліцею-інтернату Антоніна Демчук. Непомітно збігали хвилини, а кожне серце продовжувало ділитися теплом і щирістю, а єство вчилося у ближніх бути щедрими душею в ім’я добра, людяності і справедливості; а ще – багатими на яскравий гумор, що здатен рятувати від сірої буденності. Гумористичну життєву історію повідала жінка нев’янучого оптимізму Марія Черняк.

А от вражаюче-тремтливих нот до цієї пам’ятної мережки захоплення, трепету і яскравого перелому у свідомості став виступ дивовижного парубка, невтомного мандрівника усіма куточками нашого міста, учасника обласного конкурсу «Легінь і красуня на візку» Тараса Білоконя. Це був танок під сучасну молодіжну музику …на милицях! Із перших хвилин ми всі, затамувавши подих, незважаючи на рясні сльози і гучне серцебиття, направду мимоволі перероджувались, дивлячись на хлопця і його емоційні рухи, і вставали, щиро аплодуючи парубку, який нескоренною потужною силою демонстрував нам і всьому світові свою життєву нескореність! Я багато чула і навіть розповідала читачам про таке захоплення Тараса, але побачити довелось на власні очі уперше! Усім нам хотілося одного: хай би побачили цей танок ті, хто скиглить у цьому житті та нарікає безпідставно на свою долю! А ще ми всі сердечно вітали мужню, люблячу і віддану синові матусю, Світлану Василівну, котра попри все і всупереч усьому із перших днів не давала страшному діагнозові захопити пазурами свого сина.

І вже у фінальних акордах до мудрих і безстрашних, цілеспрямованих і щедрих, красивих та наполегливих, талановитих і багатих на добро новодністровців зі своїми враженнями та вітальним словом звернувся давній і завжди розуміючий приятель, голова Чернівецької обласної організації інвалідів Союзу організацій інвалідів України Микола Васильович Рошко, який щиро подякував за самобутність та відкритість, небайдужість і духовний неспокій, високо оцінивши запропоновані до уваги виступи. Гість сердечно дякував невтомній голові міської спілки інвалідів Ганні Рутковецькій, котрій вдається й організувати, і зацікавити, і загітувати до активності й нових здобутків. А ще Микола Васильович не шкодував добрих слів на адресу керівника й колективу хору, які радо горнуть у своїх калинових обіймах людей із не зовсім простими долями. Таким ж теплими і світло-душевними були слова подяки начальника відділу культури Новодністровської міської ради Альони Анатоліївни Присакар, котра вдало доповнила сценарну канву іще однією глибоко філософською притчею, а згодом за підтримки глядачів вручила відзнаки і квіти за активну громадянську позицію та уславлення рідного міста майстриням Марії Проценко, Марії Галкіній, Наталії Сивак, а також часникам концертної програми Антоніні Демчук, Георгію Остафію, Марії Черняк, Тарасу Білоконю, Євгенії Шевчук і завжди активній та енергійній голові міської Спілки Ганні Рутковецькій.

Щирі обійми та посмішки барвистим мереживом завершили цей пам’ятний вечір, а у поглядах кожного уже сміливіше світилася віра і готовність дарувати ближньому нове сяєво, заяскравівши його відтінками справжнього щастя – творити свої картини добра і любові!

Із низькоуклінною вдячність за силу та витримку, безмежну любов і відданість своїм рідним і близьким та улюбленій справі перегорнули ми іще одну сторінку творчості, що злетіла навколо на КРИЛАХ НАДІЇ.

 

Інна ГОНЧАР, ведуча вечора

Фото Вадима Ревуцького

image (2)

image (3)

image (4)

image (6)

image (8)

image (9)

image (10)