20 жовтня світ відзначав Міжнародний день кухаря.
* У Стародавньому Римі існувала муза Кулінарія – покровителька кухарської справи.
* У Німеччині з 1291 року шеф-кухар був одним з чотирьох найважливіших фігур при дворі.
* У XVIII столітті англійський король Георг II наказав кухарям і кулінарам завжди носити на голові високий білий ковпак, який і по сьогоднішній день є візитною карткою цієї професії.
* За французьким традиціям, на ковпаку кухаря обов’язково повинно бути сто складок, по числу способів приготування яєць. При цьому не уточнюється, чи зобов’язаний кулінар знати всі ці способи.
* Щастя – це хороший рахунок в банку, хороший кухар і хороше травлення.
Жан-Жак Руссо (1712 – 1778)
* Приготування їжі – це мова, за допомогою якого кухар може продемонструвати власне світовідчуття. (Ферран Адрія, сучасный іспанський шеф-кухар)
* У деяких регіонах Японії улюбленою закускою вважаються кленові листки у фритюрі. Перед приготуванням їх “маринують” у бочках з сіллю близько року!
* Кращі кухарі – чоловіки, а кращі куховарки – жінки …
Автор фото і кулінарної збірки: Олексій Арошенко, фотокулінар, р.Дніпро, Україна