Еліна Заржицька – відома українська письменниця, авторка 23 книжок: казок, пригодницьких та історичних повістей для дітей і дорослих, які друкуються в Україні та за кордоном. Її твори увійшли до оновленої шкільної програми з української літератури.

Пані Еліна – неодноразовий переможець численних конкурсів міжнародного, загальноукраїнського, обласного та міського рівнів. Її твори відзначені однією з найпрестижніших літературних премій України – «Коронація слова» та міжнародною медаллю ім. Олександра Довженка.
Нам, бібліотекарям, у дні, коли письменниця святкує свій ювілей, хочеться сказати про неї як популяризатора читання і, головне, як людину, яка робить надзвичайно важливу справу – знайомить читачів із дніпропетровськими письменниками, зокрема молодими авторами та активно представляє мешканцям рідного міста колег з інших регіонів України.
«Шлях у літературу в кожного письменника починається з читання. У нашій сім’ї панував справжній культ книги. На ті часи домашня величезна бібліотека налічувала більше тисячі томів. І всі постійно читали», – розповіла авторка одному з інтернет-видань.
Любов до книги майбутній письменниці прищеплювали бабуся та дідусь. Перші «проби пера» почались ще у шкільному віці, але становлення письменниці відбулося після народження сина, для якого і писала казки пані Еліна.
Сьогодні, здобувши широке визнання, вона приділяє багато часу підтримці молодих письменників, знайомству читацької аудиторії з авторами, творчість яких ще не набула великого поширення як у Дніпрі, так і в Україні.
За останні роки, завдячуючи пані Еліні, дніпряни ознайомилися з творчістю Ольги Тимофеєвої, Любові Відути, Ярослави Дегтяренко, Ксенії Циганчук, Роксолани Сьоми, Ірини Рачковської-Баковецької та ін. Ми стали свідками ще однієї грані її обдарованості – хисту модератора. Толерантність та вміння спрямувати бесіду у вірному напрямку, прокласти містки між авторами та аудиторією роблять проведені зустрічі феєричними та незабутніми.
Вона збирає навколо себе таких же завзятих, творчих і небайдужих людей з різних регіонів України і навіть за її межами, справжніх патріотів, які разом із нею популяризують українську культуру та мову.
Еліна Іванівна протягом останніх років доклала значних зусиль в роботі з молодими авторами, працюючи у складі журі численних літературних конкурсів різного рівня, зокрема міжнародних.
Пані Еліна – особистість з сучасним поглядом на шляхи популяризації читання, вона фонтанує цікавими ідеями та заряджає ними тих, хто поруч, залучає до їх реалізації як дорослих, так і дітей. За ініціативи та участі письменниці здійснено проєкти з випуску аудіокниги «Письменники Дніпропетровщини – шкільним бібліотекам», електронних книг: «Йому тринадцятий минало» до дня народження Тараса Шевченка, екологічної читанки для дітей «Наш кращий друг – природа», збірників казок «Подарунки від Святого Миколая», «Новорічна казка» та «Різдвяна казка», аудіокниги «Абетка професій». До речі, начитку для останньої зробили вихованці Винниківської школи-інтернату для дітей з легеневим захворюваннями (Львівська область). Ними озвучено 29 оповідань та казок. Багато з перелічених проєктів здійснено у співпраці з Дніпропетровськими обласними бібліотеками для молоді ім. Свєтлова та для дітей.
Еліна Заржицька зна¬йшла в бібліотеках однодумців і партнерів, які радо підтримують її проєкти. Спільно із бібліотекою для молоді письменниця упорядкувала електронну збірку творів сучасних українських авторів з прославлення подвигу героїв, які захищають нашу Батьківщину сьогодні, – «Мальви для героя».
За сюжетами її казок створено мультфільми різними мовами, а за її лібрето здійснено постановки дитячих музичних вистав.
Найбільшу популярність казкарка має серед дитячої аудиторії. Героями її творів є Китеня, Черепаха та Метелик і поводяться вони, як звичайні діти: пустують, сперечаються, роблять якісь безглузді справи. «Мої книги завжди позитивні, я намагаюся вчити дитину добру», – говорить Еліна Іванівна.
Недарма її казки перекладені російською, вірменською, азербайджанською та словенською мовами. Вони допомагають подолати страх, невпевненість, допомагають фантазувати, приймати нестандартні рішення та розуміти, що всього можливо досягти, якщо є бажання, що і є основопокладаючою метою казкотерапії.
Саме ця діяльність і є головною в житті та творчості Письменниці, Педагога, Мами Еліни Заржицької!
Письменниця з віддачею працює як з дитячими колективами, так і з окремими читачами. Для нас неоціненним досвідом та уроком від пані Еліни є під¬ходи до спілкування з малечею. Її читання казок для однієї дитини під час «бібліоночей», літературних акцій в парках і скверах міста – «найвищий пілотаж»! Діти мають дуже різне сприйняття, але вона завжди знаходить шляхи до всіх, причаровуючи своїх юних слухачів спілкуванням з казковими героями. Навіть під час online-зустрічей з читачами із великих міст, містечок і селищ України пані Еліна знаходить підхід до дітей, які потім малюють героїв її казок і надсилають улюбленій письменниці.
Еліна Іванівна – активний популяризатор і консультант молодих батьків з питань дитячого читання. Її твори само собою – це інструменти для виховання малечі, проте й письменниця постійно спілкується з молодими батьками та розповідає, дає поради, як залучити дитину до книги.
Здоров’я Вам, Еліно Іванівно, наснаги у Вашій подвижницькій праці, нових книг і невичерпних ідей, цікавих героїв і вдячних читачів!

Ольга МАТЮХІНА,
директор Дніпропетровської
обласної бібліотеки
для молоді ім. М. Свєтлова

DSCF5797