Моїм житейським хобі було віддавна і є тепер відвідувати місця чудесного об’явлення Пресвятої Богородиці. До більшості з них піхотою завше долав до тридцяти кілометрів.

Передусім, сама дорога приносить несказанну радість. Високе синє небо, безхмарне сонце, щебіт пташиний – душу розпирає радість і усолода.
Село Биличі на Старосамбірщині. На узліссі пастухи випасали стадо корів пана із села Чижки в неділю, коли у храмі відбувалася Служба Божа. Оскільки були побожними, то почали молитися. Враз перед ними з’явилася Мати Божа посеред ясного світла. Біля ніг Богородиці виникло джерело, від якого почав мандрувати потічок. Селяни зібралися разом і над джерелом побудували дерев’яну каплицю й поставили Хрест біля самої води. Багато чудес відбувалося в цьому благодатному місці…
Воля Довголуцька розташована на Стрийщині. Це село Богородиця уподобала собі для об’явлення. Сталося це у ХУІІІ ст. Селянин Матвій Кліщук їхав у поле возом, запряженим волами. Проїжджаючи урочище Грабники, воли раптом зупинилися і впали навколішки. Коли показалося село, чоловік побачив дивну заграву. Під’їхавши ближче, були вражені – палаюче світло виходило від дивної панни з дитятком на руках. Нема сумніву, що це сама Матір Божа так ласкаво до них зверталася. Перебуваючи у Львові 2001 року, Папа Іван Павло ІІ поблагословив корони для чудотворної корони.
Усім відоме славне село Гошів із чудотворною іконою Божої Матері на Ясній горі, що є копією чудотворної ікони Ченстоховської Матері Божої. 2009 року Папа Римський Бенедикт ХVІ благословив і освятив золоті корони для Гошівської чудотворної ікони.
Урочище Заглина на Жовківщині відоме чудотворним джерелом, де в 17 ст. об’явилася Матір Божа дівчинці Марусі.
Сюди зайшов я уже в липневе надвечір’я. Ясно, що до Львова вже нічим було добратися. Вирішив лишитися тут і всю ніч молитися, надворі тепле п’янке повітря, настояне на лісовому різнотрав’ї. Коли вже добряче стемніло, вечір прорізали автомобільні фари. З машини вийшов чоловік із пластиковим бідоном і попрямував до джерела набрати водиці. Це був зі Львова священик, із яким я вже вернувся додому.
Недалеко від Гніздичева на Жидачівщині височіє мальовничий монастирський храм св. Герарда. Тут зберігається чудотворна ікона Матері Божої Кохавинської. У 17 ст. образ Богоматері з Ісусом нізвідки з’явився на старому дубі по дорозі в Жидачів. Відтоді Кохавина стала місцем паломництва християн. Як до Гошова, так і до Кованини стопи мої прямують частіше за все.
Село Грушів розташоване на р. Бистриця в Дрогобицькому районі. У селі розташована дерев’яна церква Пресвятої Тройці. Вона постала на місці старої дуплавої верби, де появилася вода. Люди її пили й зауважили її цілющу силу. Згодом високо на вербі почепили образ, на якому зображено криницю, оточену немічними й каліками, а над криницею – Пречисту Діву Марію з Ісусом на руках.
26.ІV.19’7 року сталася подія, яку називають Грушівським дивом. 12-річна Марія Кізин помітила на балконі закритої церковці зображення Діви Марії. До місця об’явлення вирушали численні паломники. Люди бачили Пречисту то в блакитному, то в чорному одязі. Господь відкрив мої очі, і я теж бачив Богородицю, яка мов рухалася.
Погоня – село Тисьменицького району Івано-Франківської области. Перші згадки про чудотворчу ікону Матері Божої у василіанській чернечій обителі в с. Погоня датуються ХVІІ ст. Ікона прославилася численними чудами. Єпископ Атанасій Шептицький оголосив свого часу її чудотворною.
Недалеко від Жовкви міститься Крехівський монастир. Славиться він чудотворними іконами – Верхратською Богородицею та іконою Пресвятої Богородиці родини Красовських. Перша відома, як плакуча кривавими сльозами. Після пандемії приїду сюди зі своїми внуками, як колись із синами.
Дякую Богородиці, що спрямовувала підошви мої до себе в Підкамінь на Золочівщині, у Підгірці, що на Брідщині, у Джублик на Закарпатті.
Люди звертаються до чудотворних Богородичних ікон із ревними палкими молитвами, проханнями у вирішенні розмаїтих життєвих проблем. Безсумнівно, що отримують од Пречистої поміч.

Зиновій Бичко, НСЖУ