8 грудня відбулася спеціальна онлайн-подія, присвячена світлій пам’яті Зиновія Антонюка, видатного українського мислителя, публіциста, правозахисника, політичного в’язня радянських тюрем та таборів, який цього року відійшов у вічність.

Її приурочено також до Дня прав людини – міжнародного свята, що відзначається 10 грудня, знаменуючи річницю ухвалення Загальної декларації прав людини.

Гості онлайн-зустрічі мали можливість проглянути онлайн-презентацію “Зиновій Антонюк, Наука Людської Гідності” від “Гельсінської ініціативи-ХХІ”. Змістовним акцентом бесіди була й остання збірка публіцистики Зиновія Антонюка “Рефлексії правозахисту”, яка вийшла торік у харківському видавництві “Права людини”. До неї увійшли його тексти про сутність правозахисної діяльності, конституційний процес, міжетнічні, міжконфесійні та мовні відносини в Україні.

До нашого товариства зміг приєднався онлайн та поділитися власними спогадами син Зиновія Антонюка – Максим Антонюк, за що йому щиро дякуємо.

Зиновій Антонюк — один з декількох людей, які поєднують «старий» правозахист доби комуністичного минулого та «новий», вже в незалежній пострадянській Україні. Його постать у когорті yкpaїнських iнтeлiгентів, котрі уособлюють pyх oпopy 1960- 80-x рoкiв, стоїть поруч з Іваном Світличним, Миколою Руденком, Петром Григоренком, Василем Стусом, Валерієм Марченком… Його погляди є унікальними, дуже глибокими та поза сумнівом залишаються актуальними.

Гості онлайн-зустрічі мали також можливість подивитися відеосюжет представлення збірки “Рефлексії правозахисту” на Форумі видавців-2019 у Львові – за участі Мирослава Мариновича, Ігора Калинця, Євгена Захарова та Максима Антонюка.

Посилання на відео – https://youtu.be/ZzUXgP9FQas

Нагадуємо, що з веб-сайту “Гельсінської ініціативи-ХХІ” можна завантажити усі видання Зиновія Антонюка, що вийшли за останні 10 років в Україні:

“Рефлексії правозахисту” – http://21.helsinki.org.ua/files/docs/1605945054.pdf
“Рефлексії ідентичності” – http://21.helsinki.org.ua/files/docs/1588593717.pdf
“Конспект самоусвідомлення” частина 1 – http://21.helsinki.org.ua/files/docs/1588269377.pdf
“Конспект самоусвідомлення” частина 2 – http://21.helsinki.org.ua/files/docs/1588269555.pdf

Організатори події:
Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека
ГО “Гельсінська ініціатива-ХХІ”
Кіноклуб медіапросвіти з прав людини Docudays UA «Кіноклуб на вулиці Зеленій»