14 березня у Національній бібліотеці України для дітей за підтримки  Посольства Естонської республіки в Україні в рамках Дня рідної мови в Естонії відбувся День культури Естонії.

Під час урочистостей дітей, які завітали в бібліотеку, очікувало багато сюрпризів.

Зокрема, малих читачів захопили казкові читання у Національному проєкті «Україна читає дітям». Уривок з книги Ено Рауд «Сіпсик»  про подорож головного героя на Місяць дітям прочитали Надзвичайний та Повноважний Посол Естонії в Україні Каймо Кууск (естонською мовою) та генеральний директор НБУ для дітей Алла Гордієнко (українською мовою). Естонська мова вражає своєю оригінальністю. Цікаво, що запропонував започаткувати День рідної мови в Естонії – шкільний учитель. Його ініціатива була підтримана. І вже 27-й рік поспіль Естонія відзначає це свято. Естонія має один з найвищих у світі показників рівня грамотності серед дорослого населення та є однією з найбільш інноваційних країн у світі.

Уряд Естонії один із перших підтримав Україну в наданні статусу кандидата на членство в ЄС. Естонія стала першою країною, яка дії росії в Україні визнала геноцидом. Естонія надає Україні рекордну військову допомогу. Кількість українських біженців, які прибули до Естонії, становить понад 65 тис. осіб. Українці які виїхали до Естонії мають можливість працювати в цій країні, а їхнім дітям забезпечили доступ до базової освіти.

Це величезна підтримка від маленької країни.

Подивувала присутніх і виставка книжкових ілюстрацій «Золотий вік естонської дитячої книжки», наданої для експонування Центром дитячої літератури Естонії за сприяння Посольства Естонської республіки в Україні.  На ній представлені 23 картини. Ця виставка презентує книги улюблених дитячих естонських письменників та відомих естонських художників.

Десять ілюстраторів, які беруть участь у виставці, є визначними особистостями в естонському книжковому світі. Ілюстровані ними книги неодноразово визнавалися найкрасивішими дитячими книгами, отримуючи престижні міжнародні нагороди. Естонські діти люблять ці книги, тож тепер вони полонитимуть серця й українських дітей. Бо Посольство Естонської Республіки в Україні подарувало бібліотеці всі книги, ілюстрації до яких експонуються на виставці.

Учасники заходу мали змогу намалювати власноруч ілюстрації до естонських дитячих книжок, зобразивши героїв оповідей чи нафантазувавши пригоди.

Виставка книжок «Естонський барвистий книжковий світ» (з фондів НБУ для дітей) підготовлена бібліотекарями, аби діти наочно бачили, які скарби естонської літератури зберігаються у фондах української книгозбірні.

Пан Каймо Кууск підготував 5 заохочувальних подарунків (звісно, книжок), нагородивши тих, хто, на його власну думку, поставив йому під час спілкування найбільш влучні та цікаві запитання. Діти розпитували про Естонію, про книжки, які любить пан Посол, національні страви, любов до бібліотеки тощо. Також усім дітям Посольство презентували рефлектори для безпечного пересування у темну пору доби, браслети з логотипом дипломатичної установи. Це стало для дітей приємною винагородою.

А ще Посольство Естонії в Україні підготувало для дітей неочікуваний сюрприз – солодке частування! Тож діти мали змогу поласувати естонськими цукерками та лимонадом. Було дуже весело і смачно.

Вінчав День культури Естонії в бібліотеці –  перегляд ліцензійного мультфільму (українською мовою) за мотивами казкової історії Ено Рауд «Сіпсик».

Пан Посол із задоволенням долучився до вишивання сорочки головнокомандувачу ЗСУ Залужному В.Ф.

Тож свято вдалося на славу і читачі надовго запам’ятають його. А ми запрошуємо усіх бажаючих у бібліотеку на виставку сучасних дитячих естонських книжок та ілюстрацій до них (експонуватиметься упродовж місяця). Можете одержати кілька задоволень одразу: почитати – подивитися – проілюструвати і долучитися до участі в мистецькому конкурсі з класними подарунками для переможців.

До речі, невдовзі стартуватиме цікавий конкурс, який ми проводитимемо разом із Посольством. Тож слідкуйте за нашими анонсами.

За інформацією НБУ для дітей

IMG_7773