Про національно-визвольні змагання написано чимало документалістики. Що ж стосується художньої прози, то її не багато, а такої, що має художню цінність, ще менше. Адже перед (читай – першість) тримають ті, хто, як правило, писав нашвидкоруч, не працював у архівах, не спілкувався зі свідками цих подій та й самі не були очевидцями. В такім випадку книга, що мала всі шанси сягнути слави, перетворюється на коньюнктурщину. Але цього не можна сказати про авторів історичної прози, презентація якої відбулася у Львівській письменницькій організації.   

Шевченківська лавреатка Галина Пагутяк ознайомила присутніх з першим в українській літературі підлітковим романом на тему УПА “Око світу”, Василь Щеглюк – з книгою  “Приречені здобути”, Юрій Грешко – з повістю “На псевдо “Стіна”. Художня подача історій з життя, інтрига, напружений сюжет і перемога добра – ось риси, що роблять книги спорідненими. Правда, є і відмінності. В книзі Галини Пагутяк відображена визвольна боротьба на Львівщині, Юрія Грешка – в Тернопільському краї, у Василя Щеглюка – на Прикарпатті.

Гостя презентації, яка була запрошена в рамках співпраці між ЛОО НСПУ та Львівським музеєм визвольної боротьби України, – науковця Люба Козак, висловила приємне здивування обізнаністю письменників минувшиною…

Пресслужба Львівської обласної організації НСПУ

12