Відкриття виставки Володимира Реброва «Коли зникають фарби» та презентація альбому «Війна очима українського художника»

28 червня з нагоди Дня Конституції України в Національній бібліотеці України для дітей відбулося відкриття виставки графічних робіт художника Володимира Реброва «Коли зникають фарби» та презентація художнього альбому автора «Війна очима українського художника». Книга являє собою мистецько-віршовані хроніки війни, у ній митець передав власне бачення трагедії в чорно-білій палітрі емоцій та переживань.

Колекція картин «Коли зникають фарби» налічує близько двохсот робіт. В нашій експозиції у виставковій залі представлено не всі роботи, проте більше картин можна побачити в художньому альбомі пана Володимира «Війна очима українського художника». Ця книга доповнена віршами молодих українських поетів. Вони супроводжують малюнки Володимира Реброва, також кожен малюнок доповнений думками художника. Графічні чорно-білі роботи автора стали своєрідним щоденником воєнних подій, які вражають майстерністю, приваблюють глибоким емоційним наповненням, зібрали весь біль, розпач, жах війни та водночас оживили силу, хоробрість, відданість, честь, незламність, єдність народу України.

Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували пам’ять жертв війни, які загинули внаслідок повномасштабного вторгнення російських військ в Україну.

До присутніх на заході з вітальним словом звернулася в.о. генерального директора Національної ббліотеки України для дітей Алла Гордієнко. «Ми радіємо, що саме у нашій книгозбірні відбувається презентація художнього альбому та виставки графічних робіт Володимира Реброва. Вони мають не просто художню, літературну та культурну цінність, а й викликають у читачів та глядачів позитивні емоції, сприяють національно-патріотичному вихованню малих читачів».

Сам художник представив власні роботи, створені під час війни. Як зазначив автор, перші картини він почав писати ще на початку повномаштабного російського вторгнення в Україну. Перебуваючи в укриттях, відтворював у деталях всі новини, події, що відбувалися навколо, створював дивовижні портрети мужніх українців. На малюнках немає яскравих кольорів, але є дуже велика палітра емоцій, які автор намагається передати. І ще є два особливі кольори, які залишилися в його житті, — синій та жовтий, вони роблять усім зрозумілий акцент, навіть якщо ними забарвлені лише фрагменти.

У заході взяв участь Віталій Заріцький – директор видавництва «Ліра-К», Олександр Шевченко – молодий поет, автор віршів, що увійшли до альбому «Війна очима українського художника» і супроводжують роботи Володимира Реброва. Пан Олександр зачитав свої пронизливі твори, народжені душею, що болить. Вони надихають на Перемогу. А ще викликали сльози на очах в усіх присутніх.

Для учасників заходу вірш «Лети, моя Україно» поетеси Віолети Кравченко з альбому «Війна очима українського художника» виконала читачка НБУ для дітей Надія Кучіна.

Атмосферний настрій усім відвідувачам подарувала талановита естрадна співачка, поетеса, композиторка, авторка і виконавиця власних пісень – Вікторія Падалко, яка виконала пісні  «Янголи», «Я хочу написати про війну», «Дякую Богу за Перемогу» та «Там, біля тополі калина росте». У них вкладено почуття й емоції, близькі всім українцям, які торкаються  найглибших струн людської душі.

Під час зустрічі демонструвалися відеофільми режисерки Лії Романової про творчий процес створення графічних робіт Володимиром Ребровим.

Художні роботи Володимира Реброва прикрашатимуть виставкову залу бібліотеки до 31 липня, тож запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку!

За інф. НБУ для дітей