Вже втретє, а цього разу у Львівському історичному музеї відбулась урочиста церемонія нагородження Міжнародного літературного конкурсу рукописів прози на кращу книжку року «Крилатий Лев”. Зібралися найбільш талановиті, щоб відзначити найкращих представників у письменницький галузі. Ще з початку року письменники подавали рукописи своїх творів, а відповідальне та професійне журі мало можливість виокремити найдостойніших.

– Члени журі упродовж трьох літніх місяців вчитувалися в конкурсні твори, – розповідає письменник Олесь Дяк, ідейний натхненник, засновник конкурсу та організатор літературного дійства. – Відтак на Львівському вересневому форумі видавців на офіційній програмній презентації конкурсу була названа краща десятка 2018 року. – Ми вдячні за співпрацю і видавництву “Астролябія”, яке взяло на себе місію надрукувати окремою книжкою накладом не менше тисячі примірників твір цьогорічного переможця. Мета ж нашої події – відкрити нові імена, звернути увагу читацької аудиторії на нові твори (в нашому випадку кращої десятки) та сформувати відповідне письменницьке середовище.
Основна зброя письменника – це перо і різьблене ним слово. Почесно, що церемонія “Крилатого Лева” проводиться саме у Львові. Адже зовсім нещодавно, у 2015 році ЮНЕСКО визнало Львів містом літератури. Тому, і премія відзначення літературних героїв набуває міжнародного статусу. Рукописи, які названі кращими на “Крилатому Леві”, плавно перетворюються на свіжі поліграфічні витвори.
До організації конкурсу і самої церемонії нагородження долучилися Львівська міська рада, літературний часопис «Дзвін» та львівське видавництво «Астролябія». Схоже, що і наступного конкурсного року вони будуть не менш активними у співпраці з організаційною управою «Крилатого Лева».
Другу премію виборола Оксана Довгаль зі Львівщини за рукопис оповідань «Розмаїті історії Малого Міста», третя – у письменника з Бердичіва Житомирської області Олександра Кухарчука за історичний роман «Галицька Русь». А переможцем став киянин Ігор Скрипник з твором психологічно-філософських есеїв “Поза сценою українських революцій”. “Щасливий, що за свою скромну літературну працю так високо пошанований містом Лева, – скромно зізнається переможець і продовжує: – Приємно, що завдяки такому конкурсу як “Крилатий Лев” кращі з кращих отримують шанс вчасно заявити про себе та видати свої твори окремими книжками».
– Визначальним у процесі відбору переможців був талант, – говорить Надія Ковалик, член журі, письменниця і драматург. – Має бути свій творчий почерк – оте, що зазвичай називають талантом. Не зашкодило б і знання мови, усе інше – другорядне…
– Для нас важливо і почесно відчувати свою причетність до церемонії нагородження та премії “Крилатий Лев” загалом, – зазначив Олег Фешовець, партнер конкурсу та директор видавництва “Астролябія”. – Культура формування свого читача дуже важлива, і завдяки творам, які перемагають тут, формується справжнє літературне майбутнє України.
На церемонії нагородження були представлені книжки переможців, які вже «встигли» побачити світ, а це вищезгадані книжки з логотипом «Крилатого Лева» Ігоря Скрипника та Оксани Довгаль, а також книжка оповідань під назвою «Прокатай мене на мотоциклі» Елеонори Бельської з Кропивницького – дипломанта конкурсу та володаря спеціальної відзнаки інтернет-видання «Річ».
На завершення Олесь Дяк подякував усім присутнім за любов до «Крилатого Лева» та оголосив про старт нового конкурсного циклу на 2019 рік.

Христина Пригода, Львів

.

IMG_9826

IMG_9905