За добу петицію підписали більше сотні дніпрян, це – трохи більше 10% від необхідної кількості (https://e-dem.in.ua/dnipropetrovsk/Petition/View/834). Всього збір підписів триватиме 90 діб.

 

Автор петиції, лідер ГО “Січ-Дніпро” Кирило Дороленко сьогодні на прес-конференції зауважив: робота над появою імені Степана Бандери у нашому місті ведеться ще з 2015 року.
«Тоді ми пропонували перейменувати одну із вулиць на честь Бандери. Втім, напередодні виборів, депутати не ризикнули підтримати цю ідею. Вже наприкінці 2017-го ми повернулися до цього питання, розглядали його на комісії по перейменуванням, але єдиної позиції так і не напрацювали. Нам було запропоновано назвати Центральний міст на честь Степана Бандери, навіть було анонсовано створення робочої групи щодо цього питання, але до сьогодні жодних кроків здійснено не було. Відповідно, ми вирішили взяти ініціативу в свої руки та зареєструвати цю петицію», – розповів Дороленко.
Кирилло Дороленко також поскаржився, що підписати петиції не так уже й просто, виникають певні складнощі. Щоб прояснити ситуацію, він вже написав кілька звернень з проханням пояснити, чому просец підпису ускладнений, часто-густо люди вимушені чекати по 30-40 хвилин на необхідний підтверджуючий код, що приходить на електронну пошту.
Співавтор петиції, громадський діяч Роман Сердюк додав: після того, як петиція набере необхідну кількість голосів, міська рада має розглянути її протягом наступних 10-ти робочих днів. Із урахуванням того, що розмови про присвоєння імені Бандери тому чи іншому об’єкту в Дніпрі можна почути від перших осіб міста, ця ініціатива має бути успішною, вважає він.
Окрім цього, активіст зауважив: це стане також і перевіркою на патріотичність представників Дніпровської міської ради.
Свою думку про перейменування висловив і дослідник діяльності ОУН в Дніпропетровській області Павло Хобот. За його словами, в ХХ столітті тодішній Дніпропетровськ був координаційним центром підпілля ОУН, яке діяло від Кубані до Придністров’я. Зокрема, в нашому місті діяло декілька десятків конспіративних квартир, а по всьому регіону прихильників ОУН налічувалося близько 5 тисяч. Відповідно, поява у місті вулиці Степана Бандери підкріплена не тільки ідеологічною складовою, а й історичною.
Також прихильники перейменування нагадують: Отто Шмідт – активний учасник комуністичного руху під час революційних подій. У свій час він був активним членом Наркомпроду, який займався вилученням продуктів у селянства. Цей процес, поміж всього іншого, призвів до першого голоду в Україні в 1920-21 р.р.

.

Fot

.

Відео з прес-конференції:

 .