Понад два десятки держав сьогодні вважається найбагатшими країнами світу. Наша Україна, на жаль, в це число не входить. Проте й ми колись заможними будемо. Однак нині хочеться поміркувати над іншим. Минула гучна зустріч нового 2018 року. У новорічну ніч небо роздиралося міріадами салютів, святковими феєричними канонадами.

Варто задуматися над фактом, скільки тисяч гривень полинули й згоріли в небі… А за ці кошти, безумовно, можна було б придбати ліки для лікарень, харч для знедолених, самотніх і безхатченків, гостинці для сиротинців. Безперечно, яскраве й вражаюче, красиве це видовище сучасної піротехніки, коли небо спалахує казковими вогняними витівками.
Чи бува не від лукавого сьогодні це цинічне поєднання святкових новорічних салютів і смертельних вибухів снарядів на східних рубежах нашої Вітчизни? Диявол своїми багатющо-загребущими ручищами в людиноненависницькій злобі й далі продовжує творити пекельні розваги. Йому все мало й мало людських життів, все бракує йому дорогоцінної людської крові.
Другою новорічною проблемою є ті невинні вічнозелені хвойні деревця, що падають тисячами під сокирами безжалісних вандалів-грошолюбців. Постоять вони в оселях тиждень-другий і будуть викинуті як прикрий непотріб. Наші пращури, на щастя ця традиція сьогодні повертається, свої світлиці прикрашали фантастично неповторними й чарівними екологічними дідухами, що є символом того, на чому лежав наш маленький Христос.
Тож треба примножувати-насаджувати на землиці деревину, а не нищити її. Тоді точно не буде згубних повенів, грунтових зсувів та інших природних катаклізмів.

Зиновій Бичко,
член НСЖ України