Влада має розширити функціонал, кадровий склад та належно фінансувати Інститут національної пам’яті, аби унеможливити такі випадки, як із ексгумацією рештків Олександра Олеся, наголошує дипломат.

На думку координатора Руху Наливайченка «Справедливість» Маркіяна Лубківського, якби Інститут національної пам’яті мав необхідні повноваження для повноцінної діяльності, питання з перепохованням українського поета, останки якого ексгумували в Празі (Чехія), вже давно б вирішилося.
“Вважаю, що питаннями вивчення і захисту української культури присутності у світі треба займатися професійно і робити це має Інститут національної пам’яті, будучи наділеним такими повноваженнями, фінансуванням і кадровим складом”, – написав Лубківський на своїй сторінці на Фейсбук.
Дипломат нагадав, що саме його батько, перший посол незалежної України в Чехії Роман Лубківський допоміг повернути в Україну унікальний архів Олександра Олеся: “Тому дуже прикро і боляче, що було, по суті, осквернено могилу і пам’ять Олександра Олеся в Празі”.
Хто винен – не головне, мабуть, зараз питання, хоча й відповідь на нього дуже проста, зауважив координатор Руху «Справедливість» Маркіян Лубківський.
Нагадаємо, у могилі поета збираються поховати іншу людину. За чеськими законами, після поховання родичі або друзі померлих повинні платити ренту за місце на кладовищі, розміром в 20 тисяч чеських крон на 10 років – приблизно 20 тисяч гривень. За словами представників місцевої української громади, до недавнього часу ренту за могилу Олександра Олеся платив за власною ініціативою громадянин Чехії і виходець з України Володимир Михайлишин. Однак нещодавно він помер, і тепер його син хоче поховати батька на могилі українського поета.