Здається, якби не почалася війна, можливо, суспільство і не звернуло б увагу на такий важливий стан людини, як ментальне здоров’я, його збереження і постійна підтримка. Проте саме зараз ця проблема загострилася, адже постійна небезпека значно підвищила вразливість українців, і найбільше — дітей. Психічні розлади позначаються на фізичному здоров’ї, ускладнюють соціальну адаптацію, погіршують працездатність. Саме тому постали питання, як відновити ментальне здоров’я дорослих та дітей, як допомогти близьким впоратися зі стресом, як надати першу допомогу у кризових ситуаціях. Отже, об’єднавши зусилля, Національна бібліотека України для дітей спільно з Університетом Григорія Сковороди в Переяславі та Благодійним фондом «Здорове дитинство без меж» за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України провели Всеукраїнський науково-практичний круглий стіл «Ментальне здоров’я дітей: об’єднані спільними зусиллями», який проходив у Національній бібліотеці України для дітей 19 квітня у рамках реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», створеної за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

На бібліотечному майданчику зібралося величезне представництво із уповноважених державних установ, міжнародних та всеукраїнських громадських організацій, фахових психологів, педагогів та безпосередньо бібліотекарів національних бібліотек та обласних бібліотек для дітей, які безпосередньо працюють з уразливими категоріями населення та щоденно своєю працею надають допомогу і дітям, і дорослим. Метою заходу організатори вбачали: привернення уваги суспільства до проблем формування компетентностей, спрямованих на збереження, зміцнення і розвиток ментального здоров’я; надання первинної допомоги дітям у кризових ситуаціях, спричинених війною; сприяння формуванню культури піклування про свій внутрішній стан; ознайомлення із сучасними практиками і методами збереження ментального здоров’я.

Учасників зібрання вітали — Алла ГОРДІЄНКО, генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей, президент ГО «Українська асоціація працівників бібліотек для дітей», кандидат культурології, заслужений працівник культури України; Максим ПЕРЕБИЙНІС, Голова підкомітету з питань охорони здоров’я Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування; Леся ХЕМРАЄВА, начальник відділу політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я Міністерства культури та інформаційної політики України; Катерина ОРЛЮК, начальник відділу соціокультурного розвитку регіонів Управління соціокультурного розвитку Міністерства культури та інформаційної політики України; Сергій ПАЛЬОХА, головний спеціаліст відділу культурних послуг департаменту креативних індустрій та культурних послуг Міністерства культури та інформаційної політики України.

Бібліотека презентувала простір психологічного розвантаження «Затишний світ дитинства», створений за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва у рамках реалізації проєкту «Психічне здоров’я для України» для родин, які постраждали внаслідок війни. Бібліотечний психолог під час занять разом з дітьми аналізують різноманітні життєві ситуації та стани, використовуючи емоційні картки Troesten, teilen, helfen (Творіть, діліться, допомагайте), подаровані бібліотеці у рамках співпраці з Goethe-Institut в Україні. З їх допомогою можна аналізувати, досліджувати та розбирати логічні послідовності подій. Розглядаючи різні комплекти карток з ілюстраціями про емпатію та співчуття, діти розкладають їх у правильній послідовності та описують емоції, які відчували персонажі створених ними історій. А гра Gefuehle-Domino (Доміно почуттів) занурює дітей у роздуми про емоції у повсякденному житті.

До фахової дискусії з питань відновлення та збереження ментального здоров’я; надання первинної допомоги дітям у кризових ситуаціях; створення партнерських майданчиків для психологічної підтримки дітей і батьків; роботи бібліотек з підтримки ментального здоров’я під час війни, казкотерапії як дієвого способу для відновлення та збереження психічного здоров’я дітей долучилися Жанна ЛОМАКА, головний спеціаліст відділу клінічної та наукової експертизи управління розробки програми медичних гарантій Департаменту стратегії універсального охоплення населення медичними послугами Національної служби здоров’я України, Олена ЧИХАНЦОВА, провідний науковий співробітник Інституту психології ім. Г.С. Костюка Національної Академії педагогічних наук України, доцент, кандидат психологічних наук, Лілія ПРУДКА, викладач кафедри загальної і медичної психології Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, кандидат педагогічних наук, Юлія КОВАЛЕНКО, психолог, кризовий консультант, арттерапевт ГО «Громадський рух «Жіноча Сила України».

Безцінним досвідом для подальшої роботи з покращення власного ментального здоров’я стало знайомство з додатком для смартфонів EQ.app, який презентувала автор ідеї Ольга ПАНОК, спеціаліст з управління суспільною свідомістю та комунікаціями, політолог, кандидат політичних наук. EQ.app – перший у світі унікальний застосунок українського походження з розвитку емоційного інтелекту за принципом «кліпового мислення», який містить практики та дієві інструменти, що дають можливість швидко навчитися усвідомлювати та контролювати емоції, словник з більш ніж 150 емотивів, а також мотивуючі цитати та афоризми. Застосунок нараховує до 150 тисяч користувачів, для українців наразі він абсолютно безкоштовний ,адже з початку повномасштабної війни вони перебувають у стані постійного стресу та найбільше потребують допомоги. Звісно, будь-який ресурс потребує значних капіталовкладень на його реалізацію. Авторська методологія Ольги Панок з розвитку емоційного інтелекту за принципами «кліпового мислення» інстальована у мобільний застосунок за допомогою гранту Державного департаменту США і Єврокомісії.

Також учасникам круглого столу було презентовано досвід міжнародної неурядової гуманітарної організації IsraAID, що базується в Ізраїлі, та безпосередньо її українського представництва щодо роботи просторів, дружніх до дитини. Його представила Юлія БРЕУС, менеджер Програми психосоціальної підтримки IsraAID, кандидат психологічних наук, співавтор та експерт проєкту «Я в школі, Я поруч», який реалізується спільно з освітнім центром для педагогів, батьків і дітей «Я І МОЯ ШКОЛА».

Одним із перших до проблем психологічної підтримки дітей в умовах війни долучився Благодійний фонд «Здорове дитинство без меж», віце-президентка якого Тетяна РЕПЕДЕ розповіла про проєкти і просвітницькі заходи, спрямовані на підтримку та відновлення психічного здоров’я дітей, організацію безпечного життєвого середовища, які здійснює фонд на благодійній основі. Вона презентувала ГО «Амбасадор дитинства», діяльність якої направлена на реалізацію всеукраїнської ініціативи із соціальної адаптації дітей в умовах дійсної війни, а також представила авторський проєкт «Зірковий десант», до складу якого ввійшли відомі українські митці — музиканти, актори, поети, композитори, що своєю активною волонтерською діяльністю долучилися до лав захисників сердець наймолодших українців.

Після завершення тематичних панелей «Що таке ментальне здоров’я, і як подбати про себе» і «Бібліотека як простір психологічної підтримки дітей» розпочалася практична панель «Техніки і практики подолання стресу у дітей», під час якої були проведені фахові тренінги для дорослих та психологічні тренінги для дітей:

  • Психологічний тренінг для фахівців бібліотек «Профілактика професійного вигорання співробітників бібліотеки», модератор Тетяна КУЗЬМЕНКО, старший викладач кафедри практичної психології Університету Григорія Сковороди в Переяславі;
  • Психологічний тренінг «Психологічна стійкість дорослої особистості під час війни», модератор Марина ХАРАДЖИ, доцент кафедри практичної психології Університету Григорія Сковороди в Переяславі, кандидат психологічних наук;
  • Психологічний тренінг «Нейрографіка як метод самовідновлення та збереження психічного здоров’я особистості», модератор Альона ІВАЩЕНКО, доцент кафедри практичної психології Університету Григорія Сковороди в Переяславі, кандидат психологічних наук;
  • Психологічний тренінг для учнів 1-4 кл. «Абетка емоцій», модератор Ані КОЛЕСНИКОВА, психолог, гештальт-терапевт, супервізор, засновниця центру дитячої та сімейної психології «Ful filling Life», автор методики «Абетки емоцій», яка спирається на ігрові засоби роботи через візуальні та вербальні комунікації. Фактично це гра, під час якої дитина дізнається про емоції просто – коли дивиться на картку з певним сюжетом та намагається пізнати ці почуття, зрозуміти їх та відтворити в ігровому форматі;
  • Психологічний тренінг для учнів 10-11 кл. «Практики подолання стресу у дітей старшого віку під час воєнного стану», модератор Алла СТЕЦЕНКО, доцент кафедри практичної психології Університету Григорія Сковороди в Переяславі, кандидат психологічних наук.

Звісно, що за один день не можна охопити усі напрями роботи у сфері психічного здоров’я. Але такі мотиваційні заходи, без сумніву, дають змогу глибше зрозуміти ситуацію, задовольнити емоційні потреби, стабілізувати психічний стан та послабити напругу, мають анестезійний ефект, знижують викид гормонів стресу, зміцнюють внутрішні цінності особистості. І хоч це насправді краплина в океані радості та ментального здоров’я, проте ця краплина сприяє покращенню якості життя, підвищує поінформованість підлітків і молодих людей щодо способів підтримки психічного здоров’я, виступає ключовим чинником у створенні безпечного здорового майбутнього для підростаючого покоління.

Тетяна КУЗІЛОВА, завідувач відділу науково-методичної роботи і бібліотечного маркетингу Національної бібліотеки України для дітей

Leave a Reply

Your email address will not be published.