Нова хвиля у відродженні української музики в теперішній час сягає нових висот. Завдяки палаючому ентузіазму музикантів-дослідників сьогодення ми можемо насолоджуватись і навіть дивуватися досконалості української музичної спадщини, яка теж мала бути знищеною духовним та фізичним геноцидом радянщини.

Мистецька пісня. У ній усе: сплетіння тонкого мережива вокальної та фортепіанної партій, театральна драматургія, оперна арія, сучасність у гармонії ансамблю, абсолютно щирі, правдиві емоції актора-вокаліста… дух захоплює! Вона жива!
Благодійний концерт, який відбувся 29 вересня в костелі Святих Апостолів Петра і Павла в Бережанах у рамках проєкту “Резонанс” запрошує…”, – яскравий приклад української класики, яка займає гідне місце в світовій культурі. З величезною повагою та вдячністю лунали овації для наших земляків лауреатів та дипломантів всеукраїнських і міжнародних конкурсів Володимира Шагая (баритон) та Віталія Бобровського (фортепіано). Вони виконали мистецькі пісні на слова І.Франка, Т.Шевченка, О.Олеся, Лесі Українки, Б.Лепкого, музика до яких написана Я.Степовим та В.Барвінським. Творчість композиторів представляла Оксана Шагай.
“Прислухаймося до сучасників, які доносять нам волю таких велетнів національного духу, як Г.Сковорода, В.Стус, Л.Курбас, Й.Сліпий, А.Шептицький, В.Барвінський… Вони є серед нас і часто закликають до збереження, відродження, оновлення нашої української ідентичності”, – з повагою та закликом до збереження українськості промовила організатор концерту Ірина Драбик.
Найщиріші слова вдячності тим, хто не відмовив у допомозі в організації концерту: римсько-католицькій парафії Святих Апостолів Петра і Павла (м. Бережани), Олегу Венчуру (дизайн афіш та програм), M.Мороз та Я.Стефанюку, братам Механікам, Аллі Соколовській, Бережанському краєзнавчому музею, відділу культури, туризму та релігій міської ради, магазину будівельних матеріалів “Аркада”, О.Дмитріву з компанією (розвантажування рояля), О.Драбик та М.Механік, ГО “Рідне місто”, газетам “Бережанське віче” та “БережІнфо”. Дякуємо за відео й фото Р.Механіку, В.Якиміву, І.Микитюку,
Н.Леськів, В.Томину

.
Тетяна Бідзіля, м. Бережани.

103