Бути першопрохідцем із запровадження нових тенденцій чи івентів у масштабах країни, Європи чи  світу – Національній бібліотеці України для дітей не звикати. Хоча це дещо ризиковано і надзвичайно відповідально, – проте завжди виправдано і неочікувано приємно. От і цього разу ми стали піонерами – започаткували проведення Дитячих бібліотечних молитовних сніданків, мріючи, що стануть вони традиційними і впевнено поширяться областями, містами і селами.

Символічно обрали дату проведення першого дитячого молитовного сніданку – 1 червня, у Міжнародний день захисту дітей. На жаль, сьогодні маємо від кого захищати найуразливішу категорію населення. Нині нам випало жити, мабуть, у найважчий період за всю історію відновленої незалежності України – в умовах жорстокої кровопролитної війни. Майже щоденно лунають повітряні тривоги, відбуваються масовані атаки українських міст і сіл з моря, повітря і сущі, вбиваючи чи калічачи дітей, роблячи їх сиротами, біженцями, сповнюючи дитячі серця страхом і болем. Але ми постійно демонструємо всьому світу силу, мужність, одностайність, неймовірну єдність українського народу. Ми як ніколи об’єднуємо свої зусилля і молитви задля Перемоги.

Вранці у перший день літа до НБУ для дітей завітали численні діти-читачі з різних регіонів України – зі столиці і Київщини, а також з Луганської та Донецької областей. Дитяче гомінке товариство розбавили дорослі, серед яких Ростислав Карандєєв – перший заступник міністра культури та інформаційної політики України; Олена Висоцька – заступник міністра юстиції України; протоієрей Петро Лопатинський – керівник  Мережі дитячих недільних шкіл “Чадо” ПЦУ, викладач  Київської православної богословської академії; Віталій Кривицький – єпископ-ординарій Києво-Житомирської дієцезії Римсько-католицької церкви в Україні; Вальдемарас САРАПІНАС – Надзвичайний та Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні; Роберт Чижевський – директор Польського інституту в Києві; Артем Лисогор – голова Луганської обласної військової адміністрації; Михайло Линецький – голова Херсонської районної державної адміністрації; Володимир Коляденко – віце-президент Київської торгово-промислової палати; Наталія Рибалка – заступник начальника Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України; Світлана Глущенко – представник Уповноваженого ВРУ з прав людини, директор Деапртаменту моніторингу додержання  соціальних та економічних прав; Євген Нищук – голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, народний артист України, військовослужбовець ЗСУ; Андрій Ковальський – журналіст та ведучий Фактів ICTV;  Полковник Олексій Терещук – начальник Служби військового капеланства Збройних сил України апарату Головнокомандувача ЗСУ; В’ячеслав Когут – співорганізатор заходу, директор департаменту соціального служіння Української Церкви Християн Віри Євангельської;  Підполковник Віталій Сиротенко  – старший офіцер Служби військового капеланства Головного управління Національної гвардії України; Олександра Зернова – офіцер групи забезпечення заходів цивільно-військового співробітництва Національної гвардії України; майор Сергій Лавський – заступник з морально-психологічного забезпечення запасної роти в/ч А 2167 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців; Марія Морозенко – голова Київської організації Національної спілки письменників України; Лариса Труш – начальник відділу культури та туризму Гадяцької міської ради та інші

У холі 1 поверху бібліотеки для гостей звучала музика у виконанні учнів Київського державного музичного ліцею імені Миколи Лисенка класу Ольги Михайлівни Корінець та проводився аукціон-продаж дитячих поробок (усі виручені кошти – на потреби ЗСУ). Почесні гості висловлювали свої побажання дітям у Міжнародний день захисту дітей, оглядали виставки та розмальовані воєнні артефакти, перетворені руками дітей в арт-об’єкти.

Дитячий молитовний сніданок розпочався із загальнонаціональної хвилини мовчання на вшанування пам’яті загиблих унаслідок збройної агресії росії проти України.

Традиції молитовних сніданків  понад 70 років. Вона зародилася у США як зібрання представників і представниць різних політичних поглядів для спільної молитви, а не суперечок. Саме на таких зустрічах люди знаходили порозуміння, віру та надію на майбутнє. Урочисте дійство молитовних сніданків стало місцем єднання духовних лідерів, політиків, представників влади, бізнесу та громадськості. Молитовний сніданок об’єднує людей шляхом діалогу. Національні молитовні сніданки щорічно проходять у США, Європарламенті, країнах Європейського Союзу.

Національні молитовні сніданки в Україні проводяться з 2000 року і вважаються найбільшими в Європі.

Молімося за Україну, за ЗСУ і Перемогу,

У щасті діти щоб зростали, не чули клятої тривоги.

Щоб книг новИх було багато, щоб згинуло вселенське зло,

Щоб крізь розруху, біль і втрати зерно любові проросло.

Відкриваючи захід, генеральний директор НБУ для дітей Алла Гордієнко зазначила: «Ми прагнемо досягати єднання і взаєморозуміння, спільними зусиллями та спільними молитвами наближаючи нашу перемогу —

заради дітей, чий допитливий розум та відкриті серця обов’язково прославлять нашу державу, заради тих, хто не дочекався, але вірив у перемогу — і дорослих, і дітей, яких, на жаль, не вдалося захистити»…

На заході в три етапи з вуст дітей та дорослих звучали молитви:

І блок – за Україну, її Перемогу, за військовослужбовців – захисників рідної землі, за волонтерів, за міжнародних партнерів України, за поранених військових і цивільних та сім’ї загиблих на війні;

ІІ блок – за українських дітей і їхнє щасливе майбутнє, за дітей-сиріт, за повернення додому усіх депортованих (викрадених) дітей, за хворих та поранених дітей, за дітей, що втратили домівки і змущені були стати біженцями чи переселенцями, за загиблих дітей;

ІІІ блок – молитви за культурне відродження України, за бібліотеки і працівників книгозбірень, за бібліотеки, які постраждали внаслідок воєнних дій, за дітей-читачів та нові книги для них, за процвітання дитячих бібліотек в Україні.

У перервах між молитвами звучали прекрасні музичні номери від народної артистки України Лесі Горової, вокального дитячого ансамблю «Нотки» та співочої пташки Лариси Труш із Полтавщини.

Ми вишиті нитками із любові,

Омиті водами прадавнього Дніпра,

Ми вірим в Бога, довіряєм долі,

Народжуємось з попелу щодня!

У спільній молитві діти і дорослі на діалоговому майданчику добра і порозуміння утворили енергетичне коло єдності. Ми знаємо, що Всесвіт почув нас і відгукнеться. Бог, який у будні носить форму ЗСУ, а у свято вдягає вишиванку, – дасть зелене світло дитячій щирій вірі і молитві.

За інф. НБУ для дітей

photo_54610682217

IMG_4946

IMG_5008