Мешканці Тернопілля свято шанують пам’ять Героїв Небесної Сотні,  борців за волю України, мужніх воїнів, які віддали свої життя на східному фронті, захищаючи територіальну цілісність нашої держави.

Біля меморіальної дошки Героя Небесної Сотні Устима Голоднюка, що на фасаді будівлі агротехнічного інституту в Бережанах, зібралися учасники Євромайдану, представники влади, громадськості, установ та організацій, навчальних закладів. Священики бережанських церков відслужили панахиду. Присутні поклали квіти й лампадки до пам’ятної дошки Героя.

В актовому залі Бережанської школи мистецтв пройшов вечір пам’яті «Горить свіча і пам’яті сльоза…». Тут були присутні й представники юнацького куреня Бережанської станиці національної скаутської організації України «Пласт». Творчий звіт аматорів Божиківського й Квітковецького сільських клубів та Волощинського сільського будинку культури «І сотня непокорених героїв відходила у чисті небеса» відбувся в с. Божиків. Біля пам’ятника Героям Небесної Сотні в центрі села отці Василь Гуль та Іван Соколовський відслужили панахиду. До підніжжя монумента діти поклали запалені лампадки й живі квіти. Слово мали священики, представники місцевої влади, учасники Майдану. Звучали зворушливі пісні та вірші.

У приміщенні районної бібліотеки відбулася година спілкування «Небесній Сотні – пам’ять і молитва». Про історичне значення цих подій розповіли заступник директора по роботі з дітьми, історик, краєзнавець Богдан Була і завідувач відділу обслуговування читачів Ольга Чибрас.

Спогадами про події того часу, про своїх друзів і побратимів, які загинули в трагічні дні Революції Гідності, поділилися учасники подій на Майдані у Києві Михайло Тронка і Надія Щур. 65-річний Михайло Тронка стояв на Майдані два місяці – із 15 грудня 2013 по 15 лютого 2014 р. Разом із бережанським колекціонером, керівником районної організації Асоціації філателістів Олегом Поливком виконував важливі завдання  у 9-ій сотні. Проживали, точніше, відсипалися,  в рухівському офісі та в Будинку профспілок. Ніколи не забуде п. Михайло тривожні нічні чергування, майданівські гасла, пісні, молитви, неймовірну атмосферу добра, любові, взаємопідтримки, яка панувала на Майдані. Михайло Тронка мав поранення від світлошумових гранат, які кидали агресивні беркутівці в учасників мирного Євромайдану. А ще донині відчуває наслідки побиття його «тітушками», прихильниками тодішнього президента-злочинця Януковича.  Лікувався і в Києві під час протестів, і вдома, в Бережанах. Та здоров’я після Майдану похитнулося…

Бережанка Надія Щур перебувала на Майдані тиждень. У групі забезпечення вона мала обов’язки готувати майданівцям їжу, в основному канапки. Робота була не з легких, але всі жінки, дівчата працювали з душею, з натхненням. Вірили, що Майдан переможе. І, слава Богу, так і сталося, хоч жертви були страшними. Сотні палких патріотів, у тому числі й студент місцевого інституту Устим Голоднюк, віддали здоров’я і життя за щастя, волю й кращу долю України. Серед Героїв Небесної Сотні  є шестеро жителів Тернопільщини – Олександр Капінос, Устим Голоднюк, Назарій Войтович, Василь Мойсей, Ігор Костенко й Тарас Слободян. Та за щасливу долю ще доведеться поборотись…

Учасники заходу згадували дні мирних протестів, молитовних дійств у Бережанах і Тернополі, говорили про нинішню жорстоку війну на сході України з путінськими терористами. Зі сльозами на очах переглянули документальний фільм про події на Майдані. У залі бібліотеки цього дня демонструвалася тематична книжкова виставка.

Під мелодію пісні «Пливе кача» присутні вшанували хвилиною мовчання полеглих Героїв Небесної Сотні, Героїв визвольних змагань та війни на сході, висловивши сподівання на перемогу, розквіт і престиж України у світі.

Тетяна Бідзіля.

28055764_1710835168963403_1883090964664559797_n