Сьогодні заступник голови Чортківської РДА Іван Віват спільно із начальником відділу культури, туризму, національностей та релігій райдержадміністрації Галиною Чайківською привітали з днем народження колишнього політв’язня, літераторку і активну просвітянку Марію Штепу, яка відзначила свій славний 93-й день народження.

– Ми прийшли сьогодні, щоб висловити Вам свою глибоку вдячність та повагу за Вашу багаторічну невтомну працю, за Ваш неоціненний внесок у скарбницю української історії та виховання української молоді в патріотичному дусі. Ваш життєвий шлях, невтомна енергія, незламність і активна громадська позиція є справжнім прикладом для наслідування. Від імені Чортківської районної державної адміністрації дозвольте привітати Вас з 93-им днем народження, – з вітальними словами звернувся заступник голови райдержадміністрації Іван Віват.
Візитери привітали пані Марію, вручили їй квіти та подарунок. У ході зустрічі гості поспілкувалися із авторкою численних книжок про радянський режим. У бесіді жінка дивує чудовою пам’яттю, неабияким творчим хистом.
Відрадно є те, що Марія Степанівна Штепа готує чергову книгу споминів, в якій письменниця описує страждальницьку долю українців внаслідок російсько-більшовицької окупації. Сприяти публікації пообіцяв допомогти заступник голови райдержадміністрації Іван Віват, повідомляє прес-служба Чортківскої РДА.

Довідка:
Марія Штепа уродженка села Ромашівка Чортківського району. Марія Степанівна у підлітковому віці брала активну участь в діяльності патріотичної організації «Просвіта», а в 1942 році вступила до молодіжної ОУН. Працюючи у райфінвідділі села Білобожниця Тернопільської області, була зв’язковою ОУН-УПА під псевдонімом «Тополя». Повідомляла про небезпеку в села, де мала бути облава, щоб уникнути нерівних боїв у разі оточення повстанців енкаведистами. Допомагала пораненим повстанцям, діставала ліки.
Арештована 12 грудня 1946 року, витримала страшні тортури у КПЗ, однак не зізналася ні в чому. Відбувала ув’язнення в Мордовії – 10 років, працюючи на лісоповалі.
Все своє життя Марія Штепа присвятила громадській праці з метою розбудови Української держави. Повернувшись із заслання, підтримувала націоналістичний дух на рідних теренах, організувавши у 80-х роках церковний хор в селі Білобожниця, який проводив репетиції у неї вдома. Ініціювала спорудження пам’ятника “Жертвам тоталітарного режиму” у центрі цього ж села, та відновлення могили Січового стрільця на Білобожницькому цвинтарі. З часу проголошення незалежності України Марія Штепа бере активну участь в громадсько-політичному житті нашої держави. Проводить зустрічі з молоддю та учнями, розповідаючи про буремні роки підпільної боротьби, тим самим виховуючи у них патріотизм, любов до України, високу громадянську свідомість. Свій багатий життєвий досвід про боротьбу за державну незалежність передає у творчому доробку. Вона є автором 10 книг. Окрім того п.Штепа створила музей політв’язнів та репресованих у Чортківському районі у приміщенні Бучацького Єпархіального управління.

1