Минулого понеділка в читальній залі Чортківської центральної районної бібліотеки відбувся круглий стіл на тему «Золота Пектораль. Десять років літературного буття».

«Золотопекторалівська зустріч у форматі круглого столу – презентація справді якісного проекту «Золота Пектораль», котрий має друковану (журнал та альманах), віртуальну (новинний ресурс, сайт) та видавничо-промоутерську іпостасі (видавництво книг). Многа літ і наснаги засновнику і головному подвижнику «Золотої Пекторалі» – письменникові та видавцеві Володимиру Погорецькому» – такий пост на власній сторінці в соцмережі Fасеbооk прочитуємо у письменниці з Чернівців Іванни Стеф’юк, однієї з учасниць отого круглого столу.
Як і передбачалось, розглянуто питання щодо функціонування та розвитку журналу і видавництва «Золота Пектораль», підготовки до святкування ювілею журналу в листопаді 2017 року. Тон бесіді задав, розпочавши із благословення та молитви на славу Божу, о. Василь Погорецький. Відтак про перспективи подальшого розвитку та літературної праці вів мову головний редактор журналу Володимир Погорецький. Заступник головреда «Золотої Пекторалі», очільник Івано-Франківської обласної організації НСПУ Євген Баран говорив про значення літератури та журналістики в контексті сучасного життя, заохочуючи присутню аудиторію – студентство Чортківського державного медичного коледжу — читати та аналізувати. Відтак знову мав слово на загал священик В. Погорецький – вже як отець-доктор, кандидат історичних наук, член Національних спілок письменників, журналістів та краєзнавців, упродовж довшого періоду автор видрукуваних в журналі есеїв під рубрикою «Духовні обереги». Він запропонував в рамках підготовки до 10-річного ювілею журналу ініціювати виготовлення медалі «Золотої Пекторалі» з наступним врученням її людям, котрі спричинилися до становлення журналу. Надійшла й інша пропозиція – запровадження літературної премії журналу «Золота Пектораль». Її підхопив Є.Баран, запропонувавши запровадити премію імені письменника-чортківчанина за народженням Карля-Еміля Францоза, яка б стала міжнародною.
Відтак мала слово вже згадувана кандидат філологічних наук, викладачка Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича І.Стеф’юк, побажавши «Золотій Пекторалі» бути дійсно золотою. Потому екскурс в історію рідного краю здійснив разом з присутньою аудиторією кандидат історичних наук, викладач Чортківського коледжу економіки та підприємництва, член творчих спілок Ярослав Дзісяк.

Фото Ореста ЛИЖЕЧКИ, “Голос народу”

P.S.: святкування журналу «Золота Пектораль» відбудеться згідно наміченого графіку 30 листопада 2017 року, себто на літературно-мистецькому фестивалі «СлОвія», хоч Чортківською міською радою вже визначений час проведення фестивалю – 11 жовтня. Вважаємо, що це питання розв’яжеться без особливих клоплотів, а ювілейний (творчий) вечір головного редактора Володимира Погорецького, через сімейні обставини (смерть матері) переноситься з 30 березня цього року на осінь, ймовірно, на той час, коли буде святкуватися десятилітній ювілей журналу.
А вже анонсоване відкриття видавництва «Золота Пектораль», презентація його перших книг (прізвища авторів поки що тримаємо у таємниці), відбудеться 30 квітня, після того, як у Чорткові буде відкритий пам’ятник Карлу Емілю Францозу, опосередковане відношення до цієї знакової події для надсеретового містечка має і «Золота Пектораль».

17203099_1272211986201351_6758942012502032459_n