Допоки ми не будемо самі протистояти корупції та байдуже спостерігатимемо за корупцією інших людей, до тих пір це явище не здолати. Про це заявив народний депутат фракції «Блок Петра Порошенка» Олег Барна під час круглого столу на тему «Практична реалізація Антикорупційної програми».

Серед виступаючих також були Олексій Хмара, виконавчий директор Transperency Internationale Ukraine, Олег Поліщук, директор центру із запобігання і протидії корупції у ДП «Енергоатом», Роман Гекалюк, завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Сергій Ігнатовський, партнер юридичної фірми LCF Law Group та Юрій Войцицький, експерт в області антикорупційного законодавства.
«Відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» було створено Національне антикорупційне бюро України, Національне агентство з питань запобігання корупції та Антикорупційна прокуратура. Але коли питання люстрації стосується правоохоронців, суддів та чиновників, які приймали злочинні рішення під час Майдану, їхні справи доходять до Вищого адміністративного суду, що їх відхиляє. Тому відсутня ланка завершення циклу повного покарання. В нас є органи, які виявляють корупцію, проводять слідчі дії, передають матеріали до суду і там все завершується. Тому ще рік тому я висловив ідею про необхідність створення Антикорупційного суду», – зазначив народний депутат Олег Барна.
За його словами, серед основних причин корупції є людський фактор, адже на посади призначають за гроші. «Наявність антикорупційного законодавства не забезпечує виконання законів. Тому момент притягнення до відповідальності корупціонера залишається не вирішеним», – сказав політик.