Вельмишановний, пане Володимире! Маю нагоду поспілкуватися з вами через дві причини. Перша. Колись, напевне 1982 року, починаючи свою роботу на посаді власного кореспондента газети “Сільські вісті” по Хмельницькій, Тернопільській та Чернівецькій областях, одне із перше своє відрядження до вашого краю присвятив походу до Чортківського району.

Чому? А тому, що там є село Джурин. Справа в тому, що я також родом із Джурина, але Вінницької області. І ось, пригадаю, прийшов до райкому партії, до першого секретаря. Керував тоді, якщо не помиляюся, такий собі чоловік (лисуватий) Іван Григорович Шевчук. Розказуючи мені про район, казав приблизно так. У нас, мовляв, все є своє – цукровий завод, ковбасний цех чи м’ясокомбінат, кондитерська фабрика, щось начебто горілчане, і навіть своя тюрма. В Джурин я їздив з начальником райсільгоспуправління. Звичайненьке собі село. Мій Джурин тоді був значно більшим і кращим, позаяк перед тим був районним центром. Тоді я не встиг поїхати на Джуринський водоспад. Планую якось завітати. Про свій Джурин я написав і видав книжку. Ось забийте в Гугл слова: Родинна колиска – Джурин. Чудовий вийшов твір, хто не читає, хвалить. А головне мої односельці. Так що ви для мене начебто рідні, люди з Чорткова, що мешкаєте поблизу… Джурина.
Друге. Я завжди підсвідомо реагую на ті місці, де побував, а тривалий час будучи зав. відділом с-г газети “Сільські вісті”, а потім десять літ головним редактором газети “Правда України”, яку я, колишній бойовий листок ЦК КПУ перетворив у найпотужніше демократичне видання з майже мільйонним тиражем (перкривши за накладом Сілські вісті), я відвідав практично всі райони України. Так ось, цими днями, гортаючи давні сторінки газети “Свобода”, яка з 1893 р. видається в США, випадково натрапив на коротеньку розповідь про виставку картин у Нью-Йорку такої Ірини-Романи Носик, родом з Чорткова. І розпочалися пошуки, хто ж це така, тому, нічого про неї ніде в Інтернеті не було. Два дні тому в Вікіпедії я вже вивісив статтю про вашу землячку. Вчора віднайшов ще матеріали про неї. Буду ту розповідь доповнювати. Записав її ім’я на сторінку Вікіпедії про Чортків, серед імен знаменитих людей, які народилися в вашому місті та районі. Якщо це вас зацікавить, напишу. Інформуйте…

Зі щирою повагою Олександр Горобець,
журналіст, письменник.