Свіжак Й. Д. Сяйво і сутінь. Збірка поезій. – «Золота ПЕКТОРАЛЬ», 2021.  – 128 с.

Уклін
Люблю поезію не за красоти рим, –
За те, що мудрий стане яснозорим,
І за Бермуди в поетичним морі:
За спалахи, за ледь прикритий грим…
За скарб в словах (як стародавній Рим!).
За почуття: кохання, втрати, горе,
Падіння, злети, широчінь і гори,
Що не заплачеш віршем за старим.
За невідоме, – за стрімкий Гольфстрим,
Куди пірнаєш без керма і весел…
Прихід взимі (не календарних!) весен.
Люблю кляризм, звіршований шикарно;
Епікурейство, вписане безкарно, –
За дивовижу, грацію, екстрим.
Йосип Свіжак для віршів обирає вічні теми: любов до місця, де народився і зробив перші кроки, до своєї Батьківщини, про непримиренну боротьбу добра і зла, можливість залишити слід після себе, тему розділеного і нерозділеного кохання до своєї ліричної героїні – Музи. Автор робить спробу зрозуміти, що надихало на написання (філософське осмислення) попередниками ліричних строф. Він змінює форму твору від модернізму до постнеокласицизму та різних відтінків виразно відчутного постмодернізму для більш глибокого розуміння дійсності.
Ця збірка поезій по кількості віршів – найбільша, а по глибині вираження світобачення чи не найкраща з усіх виданих раніше.
Хоч збірка поезій «Подорожній», видана одинадцять років тому, була теж доволі сильною як і по формі, так і по змісту.
У збірці поезій «Сяйво і сутінь» ще краще відчуваються тембри поетичного голосу, майстерність вираження асоціацій на письмі, тяжіння до авангардного бачення і вирішення у поетичному слові проблем навколишного світу.
Володимир Погорецький, головний редактор журналу “Золота ПЕКТОРАЛЬ”.
Довідка.
Йосип Свіжак – український поет, який живе у м. Чортків. Автор чотирьох поетичних збірок: «На зламі тисячоліть», «Ніжний манускрипт», «Пізні кетяги», «Подорожній» та перекладів 118-ти сонетів, які входять до збірки «Трофеї» французького «парнаського» поета кубинського походження Жозе-Марія де Ередіа, за що автор був обраний у французьку Академію.
Прийнятий в НСПУ у 2007 році. Є членом редакційної колегії літературно-мистецького часопису «Золота ПЕКТОРАЛЬ», тривалий час виконував функції відповідального секретаря. Як перекладач працює із віршованими текстами на семи мовах.
«Сяйво і сутінь» – шоста книга Йосипа Свіжака. Кредо поетичної творчості – осмислення ролі людини в повсякденному житті.
s