24 вересня у Хмельницькій центральній міській бібліотеці відбулася презентація альманаху «Південний Буг», №4.

Вона вперше проводилася одночасно в трьох бібліотеках – Хмельницькій міській центральній бібліотеці, Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К. А. Тімірязєва, Миколаївській центральній міській бібліотеці ім. М. П. Кропивницького. Спілкування організовували через скайп-зв’язок, у бібліотеках Вінниці і Миколаєва були присутні автори публікацій «Південного Бугу».
Завданням альманаху є ознайомити читачів з творчістю наших письменників-побратимів із областей, де протікає річка Південний Буг. Тому у розділ «З берегів Південного Бугу» включено твори майстрів слова з Вінниччини та Миколаївщини.
Вперше за 45-літню історію МОО НСПУ під однією обкладинкою альманаху було надруковано митців слова з південного Побужжя. Одинадцять авторів – миколаївців – прозаїки, поети поділилися своїми творами з побратимами по перу. Це Дарина Березіна, Олег Дорош, Ганна Король, Лариса Матвєєва, Світлана Іщенко, Людмила Чижова.
На скайпзустріч до Миколаївської центральної міської бібліотеки ім. М. П. Кропивницького прийшли автори альманаху письменники Ольга Славна, Тетяна Свірська, Людмила Щетініна, Анатолій Маляров, Віра Марущак. Кожен з присутніх представив свою творчість.
Розміщено на сторінках «Південного Бугу» і вірші нашого земляка Дмитра Креміня. У той час, коли номер готувався до друку, поет пішов з життя. Але пам’ять про Шевченківського лауреата, людини зі світовим ім’ям буде жити в серцях не лише миколаївців. Його пам’ятають і у Вінниці і у Хмельницькому. Ніна Шмурікова-Гаврилюк однокурсниця Дмитра Креміня сказала теплі слова на адресу відомого поета. Миколаївці розповіли про те, що робиться для того, щоб увіковічнити ім’я земляка.
Приємно, що письменники Хмельницького пам’ятають нашого земляка Олександра Лагошняка, автора книги «Південний Буг від козацьких переправ до сучасних мостів», в якій йдеться про історію заселення Побужжя. Цього року він відвідав Хмельницький. Разом з письменниками Василем Горбатюком, Петром Малішем побували біля витоків річки, подарованої Богом.
Приємно, що альманах одягнений в ошатну обкладинку – на титульній сторінці світлина скульптурної композиції у Хмельницькому «Пісні землі Подільської». Зворотна сторона по дві світлини з кожної області того місця, де протікає Південний Буг. Це виток річки, яку легко перескочити, та біля с. Холодець на Хмельниччині, гарні краєвиди з Вінничини, а Миколаївщину представив фотомайстер, кореспондент газети «Вечерний Николаев» Олександр Сайковський. Його світлини прикрасили не лише обкладинку, а й вірші наших письменників.
Спілкування познайомило нас з багатьма побратимами по перу, з їх творчістю. Проза, поезія, спогади про тих, кого немає з нами, дослідницькі матеріали, гумор, твори для дітей. Це все те, що принесло радість усім учасникам зустрічі у форматі Skype-зв’язку.
Цей номер альманаху видано міським коштом відповідно до Програми підтримки книговидання місцевих авторів та популяризації української книги у м. Хмельницькому на 2018-2020 роки «Читай українською».

Віра Марущак, голова
МОО НСПУ

.

709

710

712