Ігор Гургула. Блудний батько. – Л.  «Сполом», 2023 р. – 375 стор.

Схоже, що після написання двох історичних романів – «Вершник волі» (Є.Коновалець) та «Мливо» (Андрій Мельник) Ігор Гургула знову повертається до улюбленого екзистенціалізму.  Про це свідчить його книга повістей «Блудний батько», яка щойно вийшла друком у видавництві «Сполом».

Як стверджує сам автор,  у його творчому доробку насправді налічується уже майже два десятки творів цього жанру. Коли ж  виникла нагальна потреба формувати нову книгу – Ігор Гургула зупинився на п’яти повістях.

Чому?

Автор охоче пояснює: «Між цими п’ятьма існує невидимий зв’язок. Йдеться не про тематику. Вона різна. Скоріш можна говорити про певні уподобання теми, манеру написання і несподіваність рішень».

Що ж, спробуймо заглянути до книги та зануритись у тексти.

Книга відкривається повістю «Блудний батько», яка і послугувала назвою усього збірника. Такий собі вчений, світило науки, академік Яків Рафальський усе життя займається науковим обгрунтуванням феномену болю. Звісно, він дуже успішний, забезпечений і заможний. У нього дбайлива дружина і двійко діток. Але однієї пречудової днини  – телефонний дзвінок. Жінку звати Поліною. Перше кохання Рафальського. Він довідується, що у нього є позашлюбний син. Як діяти? Як реагувати на почуте? Усе –на сторінках книги. Для себе Рафальський з’ясовує, що існування сина є його найбільшим болем. Цього разу – особистим болем…

«JUS MALOS» – «Закон зла».  Такий собі Лука Петрук займається туризмом. Під час одного походу в гори Лука довідався від старого гуцула про існування в Карпатах в районі Чорногірського хребта містичного урочища, де відбуваються дивовижні речі зцілення. Лука наважується зводити в урочище, вказане  мольфаром, групу юних наркоманів. Розвиток подій дечим приголомшує.

«КРІЛБ». Кам’яниця львівського адвоката Ореста Миськіва дуже сподобалась одному високопоставленому енкаведисту. Діялось то відразу після закінчення Другої світової війни. Дикою неправдою Миськіва засуджують та разом з родиною відправляють у Сибір. Минули роки. У особняку вже замешкав онук енкаведиста з дружиною та двома доньками. Але тут виникають незрозумілі  майже неймовірні ситуації.

«Кров папороті»… Дружба трьох – примадонна львівської опери, композитор та поет. Повість про вірність і про те, що буває, коли ми продукуємо неправильні вчинки.

«Нирка».  У Тимофія Гураля підростає улюблена доня. Батько кохає доню до нестями. На все він готовий задля неї. Аж раптом – біда! У доні виявили хворобу нирок. Потрібна пересадка органу. Аналізи засвідчили, що ідеально підходить нирка Тимофія. Та аналіз ДНК  встановлює, що вони біологічно різні. Себто,  дівчина не є  донькою Тимофія. Дружина врешті зізнається у «гріху молодості». Що  має робити Тимофій, які рішення приймати?

Ось така вона – нова книга Ігоря Гургули. Він досліджує життя, підмічає усе для нього цікаве, аби згодом, переосмисливши та творчо опрацювавши – донести інформацію читачеві.

Поки що йому це дивовижно вдається.

                                                                                              Олег Ганущак, поет, член НСПУ