А ви знаєте, як виглядали словʼянські духи? Чи могли вони чаклувати? Де жили? Що їли на обід? Були небезпечними чи навпаки допомагали нашим прапрабабусям? Ні? То маєте можливість дізнатися!

Двічі – 27 лютого та 2 березня – між столицею Чехії Прагою та Дніпром було протягнено справжнісінький  казковий міст.

А точніше, між Галереєю головного міста Праги та Дніпропетровською  обласною бібліотекою для молоді. Ще десятки місточків перекинено онлайн до бібліотек області. До Дніпра завітала гамірна компанія найрізноманітніших словʼянських духів. Та ще й найближчих європейських друзів з собою привели.

Таємниці міфологічних створінь відкрились юним дніпропетровцям на інтерактивній лекції «Слов’янські духи, хто вони?». Лекцію проводили онлайн українська дитяча письменниця з Праги Олена Лань та художниця Вікторія Мащенко, студентка Львівської Національної академії мистецтв, яка тепер також живе у столиці Чехії.

Заходи відбулись завдяки підтримці Освітнього центру в палаці Коллоредо-Мансфельд (Карлова 2, м. Прага, https://www.ghmp.cz/budovy/colloredo-mansfeldsky-palac/ )

Організатор з боку України – Еліна Заржицька, Золота письменниця України, керівник секції літератури для дітей та юнацтва «Джерело» при Дніпропетровскій обласній організації НСПУ.

«Дізналась, що на Дніпропетровщині зазнали руйнувань 13 бібліотек, зокрема, 10 сільських: у Нікопольському, Синельниківському та Дніпровському районах. Одна – у м. Нікопоі та 2 у м. Дніпро, – говорить пані Олена. – Захотілось підтримати і діяльність бібліотек, і розважити дітей, залучити їх до поглибленого вивчення історії України, її зв’язків із європейськими народами».

Організатори заходів задоволені, що понад 500 юних дніпропетровчан із різних міст та селищ області долучились до нової, цікавої інформації, отримали позитивні враження. А бібліотекарі сподіваються, що цей Казковий міст міцнітиме і стане справжнім мостом Дружби та Співробітництва.

Довідка.

Письменниця Олена Лань є:

  • Лауреаткою літературно-мистецької премії ім. П.Куліша, присудженої Міжнародною літературно-мистецькою академією України «За модерну обробку української демонології» (2019 р.).
  • Володаркою відзнаки «За майстерність» VІІ Міжнародного конкурсу «Казка сьогодні» (Німеччина-Україна, 2019 р.)
  • Послом миру – лауреаткою Міжнародної літературної премії миру за 2020 рік, присудженої Міжнародним Центром «Незалежне посольство миротворців» (Німеччина), Міжнародним Арт-центром Klas’s Arts Center San Francisco (США, Сан-Франциско), асоціаціями «Міст Пегасу» й «Форум миру» (Німеччина, Франкфурт-Берлін).

 

Пресслужба ДОО НСПУ