19 червня у Бережанах відбулася історична для краю подія – на меморіальному кладовищі воїнів Першої Світової війни (на старому цвинтарі) священнослужителі за християнською традицією перепоховали останки понад 70 солдатів армії Австро-Угорської монархії, Німецької кайзерівської та Російської імператорської армій. Вшанувати посмертно гідність загиблих солдатів різних армій, багатьох воєн – наш священний обов’язок!

Останки тіл понад 70 воїнів, а також різного роду предметів (хрестики, медальйони, ґудзики, монети, елементи зброї, пряжки, фляги тощо) були знайдені під час розкопок на горі Лисоня біля діючого кар’єра 2017 року та ексгумовані фахівцями меморіально-пошукового комунального підприємства Львівської обласної ради «Доля» спільно з дочірнім підприємством «Подільська археологія» державного підприємства «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України (м. Тернопіль) та громадської організації «Закінчимо війну». Роботи проводились за кошти обласної «Програми вшанування українців, постраждалих у ХХ ст. внаслідок окупаційних режимів,  Героїв Небесної Сотні, учасників Антитерористичної операції у ХХІ ст. на 2017 – 2019 роки».

У братських могилах тоді виявили двошарові санітарні захоронення з численними кістками вояків Першої Світової війни, котрі воювали тут у серпні – вересні 1916 року. За віднайденими артефактами вдалося з’ясувати, що серед загиблих вояків, найвірогідніше, було чимало українців із армій ворогуючих сторін. Важливим є факт, що саме гора Лисоня стала символом звитяги Українських Січових Стрільців.

У церемонії перепоховання взяли участь багаточисельна громада Бережан і району, більше двадцяти священнослужителів різних конфесій, гості з Тернополя, Києва, з-за кордону, представники німецького посольства, Українського інституту національної пам’яті, Організації Чорного Хреста Австрії, Чорного Хреста в Україні, Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України,  керівники району, міста, Саранчуківської ОТГ, військовослужбовці  бережанських військових частин, представники НСОУ «Пласт», які несли почесну варту, багатьох організацій та установ, представники ЗМІ.

Священики УПЦ КП, УГКЦ на чолі з Високопреосвященнішим владикою Нестором, архієпископом Тернопільським та Кременецьким і синкелом у справах духовенства Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ о. Павлом Репелою відслужили панахиду за всіх тих, хто загинув на полі бою. Адже тільки молитва об’єднує військових різних народів перед Всевишнім та гуртує живих за майбутнє нашої країни, Європи та всього світу.

Ведучий дійства, заступник голови районної ради Роман Висоцький запросив до слова почесних гостей, котрі були присутні на історичному заході, зокрема –  начальника Бережанського військового гарнізону, командира в/ч А 1461, учасника АТО, підполковника Юрія Мельника, відповідального секретаря Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України Святослава Шеремету, генерального секретаря організації «Чорного Хреста» Австрії Отто Яуса, помічника консула Австрії в Україні Галину Велідову, керівника консульсько-правового відділу Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Єнса Крауса-Массе, керуючого справами Тернопільської обласної ради Івана Бабійчука, голову Тернопільського обласного осередку Всеукраїнської громадської організації «Закінчимо війну» Сергія Ліпяніна та інших.

Подячне слово від місцевої влади, зокрема від імені голови районної ради Василя Білика, міського голови Володимира Музички виголосив  голова Бережанської районної держадміністрації Ігор Гринкевич, зазначивши: «Зараз, як і сто років тому, рука того ж самого російського агресора проливає кров кращих синів і дочок на сході нашої держави. Тому ми як ніколи повинні бути сьогодні згуртовані та єдині, цілеспрямовані в розбудові й підтримці нашої Української армії, нашої економіки і в цілому Української держави. Прах полеглих на Лисоні спочив у святій Бережанській землі. Вічна їм пам’ять!». І. Гринкевич щиро подякував усім – духовенству, військовим, високоповажним гостям за участь у пам’ятному заході.

19 червня 2018 року завжди буде важливою датою в історичному календарі краю як данина шани героїчним подвигам воїнів, котрі більше 100 років тому проливали тут свою молоду кров за рідну землю. Останки тіл загиблих у восьми трунах поховали належно за нашим християнським звичаєм, з  військовими почестями, поважними промовами, стрілецькими залпами, квітами й запаленими лампадками.

Скільки ж іще в землі лежить останків солдатів різних воєн, жертв тоталітарних систем, що чекають своїх пошуковців, належного поховання?! Скільки вже полягло й пропало безвісти наших мужніх воїнів у нинішній жорстокій війні на сході України! Молімось за перемогу українських вояків над злісним московським ворогом. Щоб усі війни та конфлікти назавжди припинились, щоб наступив довгожданий мир на нашій квітучій землі!

Тетяна Бідзіля.