Будинок літератури Гайльбронну вдруге гостинно відчинив свої двері Вірі Марущак, українській письменниці з Миколаєва, члену правління НСПУ, голові Миколаївської  обласної організації  НСПУ, автору 14 прозаїчних книжок. У прекрасному приміщенні, що стоїть у парку на озері, відбувся творчий вечір з біженцями з України, німецькими шанувальниками художнього слова.

Не дивно, що творчий вечір Віра Марущак розпочала словами: «Мені приємно далеко від Батьківщини  почути резонансний голос тих, хто прагне до українського слова,  тих, хто заскучився за українською мовою, тих, хто читає  у Німеччині українські книжки».

   Присутні почули коротку біографію письменниці, її оповідання. Німецькі і українські читачі відразу ж потрапили у полон творчої енергії автора, відчули глибинно український дух, який випромінювався  з кожного рядка творів. «Нова сім’я», «Шоколад», «Лідер» – далеко не повний перелік прочитаного цього вечора.

   Письменниця не оминула теми того лиха, яке прийшло на нашу землю – принесену росією війну на українську землю. І про те горе, яке сіяли десятиліттями нелюди. Під ренгенівським поглядом Віри Марущак тема Голодомору. Нещодавно   за кошти Міністерства культури у видавництві  Креативна агенція «Артіль» було видано книжку під назвою «Пустеля. Голодомор. Український південь», присвячену 90 роковинам цієї страшної трагедії, визнаною більшістю країн світу, в тому числі і Німеччиною, геноцидом українського народу.

   Особлива увага була прикута до написаного у Гайльбронні оповідання «Схованка». Події тих часів на скільки глибоко торкнулося сердець присутніх, що розмова вийшла за межі написаного. 

    Автор пообіцяла провести презентацію книжки про Голодомор у цьому ж приміщенні, поділилася планами на майбутнє,  намірами і надалі проводити зустрічі з дорослою і молодіжною аудиторією. На що отримала запрошення від директора Будинку літератури Гайльбронну Антона Кніттеля, який зазначив, що слово здатне вилікувати душу, допомагає відволіктися від непростого сьогодення, рятує від тривоги, болю, безнадії.

     На зустріч завітала мер міста Гайльбронн з питань культури Агнес Крістнер свідчення того, що українська громада, члени якої були на зустрічі,   все більше і більше заявляють про себе як потужна організація, членом якої є Віра Марущак.

     Вечір-зустріч підготовлено разом із землячкою Дариною Хаген, прекрасною україночкою, яка зробила  німецькі переклади  оповідань і прочитала їх присутнім жителям міста, таким чином привела  їх в обійми духовної системи України.

   Діалогом, спілкуванням, обміном подарунками, до речі, отримала пляшку вина від Антона Кніттеля, виготовленого ним власноруч, квіти від друзів, і, звісно, книжки з автографом,  спільним фотографуванням, гарним настроєм закінчилася зустріч.

  Пресслужба МОО НСПУ