У найдавнішому ботанічному саду України – Кременецькому – «родзинка» для туристів. Тут відкрили нову експозицію, у центрі якої – «Трон природи».

Працював над ним художник, скульптор, Василь Петровський. Як він зазначив, ця робота акумулює творчий набуток, який здобув, працюючи за фахом у  парку відпочинку «Europa-Park» Німеччини.

«Трон природи» – не перша робота майстра для Кременецького ботсаду. Раніше, навесні, виготовив для нього лавочку у форму борсука. Зазначимо, що все це – на волонтерських засадах.

– Моя фішка – робити трони-візитівки, символи, – каже Василь Петровський. –  В одному предметі я старався відобразити характер місцевості, використав ландшафт території. Цього разу вибрав камінь – витривалий природний матеріал.

Митець дуже радий, що керівництво Кременецького ботанічного саду дало йому повну свободу в самовираженні, що працював не сам, а у колективі. Адже це дало змогу комунікувати, а комунікація, у свою чергу, – зрілий творчий продукт.

– Колективна праця має свої переваги, – зауважує майстер. – Кожен робить свій мазок. Навіть той, хто не подумав би, що він – художник.

Василь Петровський стверджує, що, відвідуючи ботанічний сад у Кременці, можна знаходити для себе нові ідеї. Бо це наче читати хорошу книгу – і щоразу по-новому сприймати її.

Справді, віриться, що нововідкрита експозиція змусить замислитися кожного відвідувача, туриста чи екскурсанта. Адже, споглядаючи її, ти ніби розчинаєшся в просторі й часі, виникає відчуття дивного блаженства, умиротворення, а також зв’язку зі світом небесним. Можливо, саме вона стане символом Саду, який тричі боровся за своє місце під сонцем.

Юлія Бондючна