«Зі ще не написаної книги, яка, можливо, вже й не напишеться» – під такою інтригуючою назвою 31 січня у Кропивницькому відбувся літературний вечір відомого прозаїка поета, перекладача Юрія Андруховича.

Модерував зустріч Президент Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz та видавець Святослав Померанцев.

Місцем проведення заходу стала актова зала-укриття Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Д. Чижевського, що дало змогу містянам почуватися затишно й безпечно.

У Кропивницькому подію було організовано за підтримки Кіровоградської обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, Кіровоградської обласної організації Національної спілки письменників України, Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського.

Сама ж подія відбулась у рамках роботи «Літературної мережі» проєкту «Підтримка внутрішнього культурного діалогу в Україні», за ініціативи Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz. Проведення цього проєкту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Як повідомив модератор зустрічі Святослав Померанцев, до літературної мережі увійшло 14 українських міст і 10 авторів. Тур Юрія Андруховича відбувався за маршрутом Одеса-Кропивницький-Черкаси.

Нагадаємо, що раніше у Кропивницькому в рамках даної ініціативи відбулися літературні вечори із Катериною Калитко та Андрієм Бондарем.

Юрій Андрухович розповів, що його виступ має назву «Зі ще не написаної книги, яка, можливо, вже й не напишеться», адже «ми потрапили в ситуацію, коли не знаємо, як довго триватиме наша дійсність, хто виживе, хто ні. Тому настав момент ділитися тим, що написалося сьогодні».

Раніше, за словами письменника, він би не став оприлюднювати те, що ще пишеться, бо «ситуація воєнної невизначеності показує, що потрібно показувати те, що написалося вчора, зовсім нове, що, можливо, ще не доопрацьоване, а може, і не буде опублікованим, або буде зміненим».

Юрій Андрухович розповів присутнім, що працює над новою книгою, задум якої виник посередині 2021 року. Перші сторінки того, що в перспективі стане романом, чи збіркою оповідань, письменник створив в останні дні 2021 року.

«Після того, як побачив світ роман Радіо Ніч, найновіший на сьогодні, я певний час ще жив світом цього роману, ніяк не міг з ним попрощатися, бо мені в ньому було добре. І потім з’явився перший імпульс, навіть не про що буде наступна книга, а якою вона десь могла би бути, про що вона могла би бути. Я до сьогодні не знаю, чи це буде збірка оповідань, чи це буде роман. І до сьогодні сам не знаю, що в мене написалося – розділи роману, чи оповідання в збірку», – подівся своїми міркуваннями Юрій Андрухович.

На запитання присутніх, що робить письменник, якщо відчуває творче вигорання і чи було в нього відчуття, що він може щось не написати, гість відповів: «У мене ніколи не було впевненості, що я допишу. Я завжди рахувався з можливістю творчої поразки. Коли справді не знаєш, що робити далі, треба зупинитися і чекати».

Також письменник зазначив, що роботу над новим рукописом розпочав наприкінці 2021 року і планував, що у новій книзі акценти будуть передусім на дитинстві, що це будуть історії з тих часів, коли автор цього твору був такого ж віку, як і головний герой цього твору. Але початок повномасштабної війни обумовив появу інших акцентів: «Коли я написав першу частину, це було 20 лютого, тобто ще в іншій реальності. Коли ж влітку 2022 року я продовжив роботу над цими розділами, зрозумів, що це будуть інші акценти». Зараз робота над тим, що увійде до нової книги, триває. Однак, оскільки гаслом літературної зустрічі були слова «Зі ще не написаної книги, яка, можливо, вже й не напишеться», письменник прочитав присутнім частину своєї майбутньої книги.

На думку Юрія Андруховича, у нашому сьогоденні, письменник раніше чи пізніше повинен почати робити те, що найкраще в нього виходить, – писати. Але й це не виключає іншої діяльності – воювати, волонтерити, скажімо так, як це сьогодні робить Андрій Любка.

Надія Гармазій

Фото Олександра Козловського