Віктор Васильчук. Дванадцять казок: казки/Васильчук В.Б. — Житомир: Вид. О.О. Євенок, 2020. — 48 с.: іл. ISBN 978-966-995-230-1

Дванадцять здавна є сакральним числом — воно присутнє і в міфології різних народів світу, і в сучасній системі відліку часу (дванадцять богів Грецького Олімпу, дванадцять апостолів Христа, дванадцять місяців у році, дванадцять секторів циферблату, по якому хвилинна стрілка рухається у дванадцять разів швидше, ніж годинна), а тепер додалося ще й “Дванадцять казок” Віктора Васильчука.

Нове видання одразу привертає увагу, починаючи з назви та естетичної палітурки. Книга для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, але й дорослим подарує позитивні емоції та гарний настрій. Ця книжка стане добрим другом, якщо у Вас дитина віку “чомучки”,  або якщо — це маленький допитливий школярик.

Ви не задумувалися над тим, чому бджоли смугасті? Письменник знає неординарні відповіді на багато дитячих питань!

Не залишиться поза увагою казка-легенда “Чарівниця Калинка”, в якій автор знайомить свого читача з віруваннями предків, символом української державності та оберегом — калиною, а також із лікувальними властивостями цієї рослини. В маленькій книжечці знайдете  оповідку про цитрусові й легенду про сон-траву.

Досить цікаво інтерпретує письменник появу кам’яних баб (бовванів), які залишилися на території України та у степовій смузі Європи й Азії  з давніх часів. Не обійшлося тут без Перуна і Мари, в могутність яких вірили люди, що проживали на теренах нашої держави тисячі років тому. Вірили наші пращури у силу природних явищ і стихій, шанували Сонце, Місяць, дерева і рослини, вогонь і воду, шукали прихистку у міфічних істот. Про це не можна забувати. Такі уявлення формували культуру людства ще задовго до появи християнства.

У світ справжнього дива порине людина будь-якого віку, коли читатиме “Зимову казку”. Автор персоналізує природні явища, рослини і предмети, наділяє їх різними, притаманними живим істотам властивостями.

Усміхнуться, ті, хто любить мандаринки, і ті, в кого часто ляпки і помарки у щоденниках, а це переважна більшість дітей молодшого шкільного віку.

Дорослі неодмінно впізнають героїв казкової історії “Янголи світла”. Майстерно, лаконічно і водночас змістовно, без психотравматичних чинників,у формі невеликої казки Віктор Васильчук розповідає маленьким читачам про Революцію гідності, автор використовує відповідні образи літературних героїв та метафори, хороше художнє обрамлення: “Щозими, у найлютішому місяці, збирається люд на тому ж майдані і возносить славу Янголам Світла. І пам’ятає кожного…”

 Письменник також знайомить дітей із основами протипожежної безпеки (“Їжачок і сірничок”), акцентує увагу на морально-етичних та родинних цінностях (“Неслухняний Півник”, “Найкраща мама”).

Герої казок Віктора Васильчука різні, перетин темного і світлого — двох антагоністів світу, тут — невід’ємна складова. Віктор Васильчук не зраджує традиціям народної казки — практично у кожному тексті завуальовано легенду, мораль, повчання, зустрічаються алегорії.

Автор не ускладнює, не перенасичує текст, всі казкові історії адаптовані відповідно до вікових особливостей сприйняття маленького читача, але разом з тим, і дорослим буде цікаво подорожувати сторінками цієї книги. Корисним доповненням є наявність розмальовок до казок поруч із професійними яскравими ілюстраціями художниці Світлани Радчук.

Казки Віктора Васильчука відкривають перед нами світ дванадцяти див. Читаймо дітям казки, читаймо разом з ними, бо все більше нині можна побачити малюків із ґаджетами. Казка вчить мислити і фантазувати, сподіватись і вірити, мріяти і діяти.

 Хочеться вірити, що “Світова мережа” ще не заполонила всіх і вся, і казка потрібна нашим дітям. З казкою все повернулося: “Діти почали засинати вчасно. Дорослі знову стали мрійниками. Не відмовлялися від гумору, захоплювалися детективами й романами…

Ось на що здатна Казка!”

Євгенія Юрченко